En förstudie ska nu undersöka effekterna av att återinför vilda visenter till Sverige. Foto: Anders Jarnemo

Visent i Sverige – ny förstudie undersöker möjligheterna

Den sista visenten sköts i Karpaterna på 1920-talet, men tack vare att arten funnits på djurparker har den kunnat återintroduceras i flera länder. Nu undersöks den möjligheten också i Sverige.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och stiftelsen Skogssällskapet som nu inleder en förstudie för att utreda både de positiva och negativa effekterna av att återinföra vilda visenter i Sverige.

– Skogssällskapet vill uppmuntra till en varierad skogsskötsel och förvaltning av den svenska skogen, och stora gräsätare som visenter skulle kunna bidra till ökad biologisk mångfald. Nu vill vi undersöka om visenterna kan samexistera med natur, allmänhet och markägare, säger Harald Nylinder, affärsområdeschef för Skogssällskapets egna skogar och initiativtagare till projektet, i ett pressmeddelande.

Studie i Västmanland

Förstudien inleds på stiftelsens egen fastighet om 1100 hektar, i norra Västmanland.

– Fastigheten i Svanå ligger i ett område med stora sammanhängande skogsområden, relativt långt från högtrafikerade vägar. Dessutom gränsar den till visentens ursprungliga utbredningsområde i Mellansverige. Vi inleder nu en dialog med våra markgrannar och andra intressegrupper, säger Harald Nylinder i pressmeddelandet.

Europas bisonoxe

Förstudien, som leds av Carl-Gustaf Thulin, SLU, påbörjas under våren och beräknas vara klar under året. Beroende på resultatet kan det framöver bli aktuellt att, till Naturvårdsverket, ansöka om att återintroducera frilevande visenter, skriver Skogssällskapet i pressmeddelandet.

– Visenten är Europas bisonoxe. De är stora gräsätare som funnits i Sverige längre tillbaka i tiden och som skulle kunna göra stor nytta för naturvården, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev