
Viltvårdsprojektet att rädda känsliga vadarfågelbestånd har genom åren uppmärksammats och prisats. Nu får projektet stipendium från Studiefrämjandet. Foto: Jan Henriksson, Magnus Renmyr/mostphotos
Viltvårdsprojekt på Öland prisas återigen
Mörbylånga jaktvårdskrets tilldelas Studiefrämjandets Ugglestipendium för sitt arbetet med det öländska vadareprojektet. Initiativtagare Magnus Johansson tycker det är mycket glädjande att projektet uppmärksammas.
Studiefrämjandet har sedan 1985 delat ut Ugglestipendiet för framsynta folkbildningsinsatser inom natur- och miljöområdet. I år får Mörbylånga jaktvårdskrets stipendiet. De får dela på prissumman 50 000 kronor med Naturskyddsföreningen i Uppsala län som också tilldelas ett stipendium.
Utmärkt exempel på samverkan
Juryn motiverar stipendiet till jaktvårdskretsens arbete med vadareprojektet enligt följande:
”Projektet har sedan 2007 framgångsrikt arbetat för att minska antalet predatorer och därmed främja hotade fågelarter som häckar på några av de öländska våtmarkerna och strandängarna. Det har resulterat i att rödspoven återhämtat sig och numera häckar den även på fastlandet. Nu ligger fokus på att rädda den akut hotade sydliga kärrsnäppan som idag endast häckar på Öland och i sydvästra Skåne.
Projektet är ett utmärkt exempel på att en bred samverkan mellan myndigheter, Studiefrämjandet och dess medlemsorganisationer kan bygga broar för att tillsammans utveckla naturvården och den biologiska mångfalden.”
Mycket glad över utmärkelsen
Magnus Johansson, Mörbylånga jaktvårdskrets, startade upp det ursprungliga projektet och är glad att Studiefrämjandet nu ger dem ett stipendium.
– Vadareprojektet hade inte existerat utan mig. Det som glädjer mig allra mest är när vi gröna organisationer kan samverka, säger han.
Magnus Johansson berättar att det öländska projektet också tjänat som inspiration till liknande insatser både i Skåne och Halland.
– Predatorjakten är väldigt viktig. Vi har aldrig haft så mycket predatorer som i dag samtidigt som det är väldigt lite mat till dem. Gnagare är stapelfödan och jordbruket som bedrivs i dag gynnar inte gnagarna, säger han.
I somras beviljade länsstyrelsen i Kalmar län på nytt ett treårigt skyddsjaktbeslut på predatorer på Öland. Birdlife som varit en samarbetspartner i arbetet med att bevara rödspov och nu sydlig kärrsnäppa valde dock att överklaga länsstyrelsens skyddsjaktbeslut. Förvaltningsrätten i Växjö har fortfarande inte prövat överklagan.