Tjuvarna hade kapat låset till Magnus Erikssons fryscontainer med vinkelslip. Foto: Per Jonson

Viltkött för närmare 200 000 kronor stulet

Magnus Eriksson, Vara, driver en småskalig vilthanteringsanläggning. I fredags upptäckte han att närmare 800 kilo viltkött stulits från en av de fryscontainers han förvarar köttet i.

– Det känns så jäkla onödigt. Allt kött var ju dessutom beställt och skulle levereras, säger han.

Det var natten mellan torsdag och fredag som köttjuvarna slog till. Magnus Eriksson hyr in sig i ett slakteri i Stora Levene utanför Vara i Västergötland. Där har han i 13 år huserat med sitt småskaliga viltslakteri.

– Jag har ett upparbetat kundnät och nu befinner vi oss i slutet på säsongen. Mycket kött ska levereras till kunder.

Temperaturavvikelse

När Magnus Eriksson kom till slakteriet på fredag för att plocka upp köttbackar som skulle köras ut till kunder upptäckte han att en container stod på glänt.

– Låset var kapat med vinkelslip och de lådor som stod närmast dörren var borta. De har tagit mellan 40 och 50 backar. Allt ifrån filéer till köttfärs och korvar. Till och med rökta skinkor som blivit över sen jul stal de.

När Magnus Eriksson kontaktade företaget han hyr fryscontainrarna av kunde de se att temperaturen sjönk kraftigt mellan halv fyra och fyra på fredagsmorgonen.

– Det var då de måste slagit till. Med tanke på volymen kan det ju inte vara någon som ville ha köttet till sig själv. Det känns som ett beställningsjobb. Utvärdet på detta kött blir nästan 200 000 kronor.

De backar, ett drygt 40-tal som stod närmast dörren på containern stals. Magnus Eriksson menar att det krävs en mindre lastbil eller större skåpbil för att få plats med alla backar. Foto: Per Jonson

Polisanmält

Stölden är polisanmäld men någon större förhoppning att få tillbaka köttet har inte Magnus Eriksson. Förlusten av köttet påverkar honom på flera sätt. Dels blir det en förlorad inkomst men stölden innebär också merarbete.

– Eftersom allt var beställt måste jag ju se till att få tag på nytt viltkött. Jag behöver köpa mellan 40 och 50 dovhjortar för att täcka upp beställningarna. Men jag har lagt ut lite trådar och det ska nog gå att ordna.

Tills vidare har Magnus ställt en traktor i vägen framför containern men nu kommer också ett bättre låssystem monteras på plats. Dessutom blir det både larm och kameraövervakning på anläggningen framöver.

– Jag har kanske varit naiv men jag har faktiskt inte trott att det skulle vara attraktivt att stjäla kött, säger han.

Köttstölderna ökar

Enligt branschorganisationen Svensk Handel har köttstölderna ökat de senaste åren och stölderna är dessutom organiserade och utförs systematiskt. Det finns en lukrativ andrahandsmarknad.

Under hösten kontaktade Svensk Handel ett stort antal kommunstyrelser i landet med en skrivelse där problematiken med köttstölder belystes. Livsmedelskontrollanter ombads att göra ett tillägg så att även resturangers kött ska kunna spåras.

I en sammanställning branschorganisationen gjort konstaterar de att kött är det vanligaste stöldgodset i dagligvaruhandeln i dag. Totalt stals det för 8,5 miljarder kronor i handeln under 2023.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev