Drönare kan komma att användas vid viltinventering. Foto: Pixabay

Viltinventering med drönare

Skogsstyrelsen vill tillsammans med Linnéuniversitetet starta ett projekt för att undersöka om drönare skulle kunna användas vid viltinventering.

Lantbrukets Affärstidning skriver i en artikel att Skogsstyrelsen har sökt pengar från Sydost Leader för ett projekt som undersöker möjligheterna att använda drönare för viltinventering.

– Projektet består av flera delar, dels vill vi demonstrera tekniken med drönare för älgskötselområdena inom Uppvidinge kommun. Vi planerar också för ett examensarbete tillsammans med Linnéuniversitetet för att utveckla metodiken vid drönarinventering, säger Hasse Bengtsson, jägmästare på Skogsstyrelsen till Lantbrukets Affärstidning.

 

Två olika tekniker

Hasse Bengtsson berättar att det finns två tänkbara tekniker för viltinventeringen. Dels kameror för infrarött ljus eller spillningsinventering genom fotoanalys av samma provytor som används vid manuell inventering.
– Vi vet att man kan flyga med drönare och att man kan hitta djuren med infraröd kamera. Men det är också frågor inom etik och juridik som behöver ses över, säger han. Det gäller bland annat reglerna för drönare, i dagsläget måste drönaren hela tiden vara inom synhåll för operatören, men också regelverket kring användningen av motorredskap vid jakt.

– Jag tror det kommer att utvecklas mängder av användningsområden för drönare i skogen de närmaste åren, vi har bara sett början. Däremot är det inte Skogsstyrelsens uppdrag att hitta nya idéer eller utforma metoder för viltinventering, viltförvaltningen ligger på länsstyrelsens och Jägareförbundets bord, säger Hasse Bengtsson.

 

Frågan berör

Viltets påverkan på skogstillståndet är dock en fråga som berör Skogsstyrelsen och därför har myndigheten sökt 20.000 kronor för en drönare samt 40.000 kronor för en infraröd kamera från Leader för att genom projektet driva användningen av drönare framåt. Skogsstyrelsen ska få svar på sin ansökan under maj månad, och vid positivt besked kommer projektet att pågå till slutet av 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev