Två vildsvin heter det skulpturpar som på torsdagen klubbades för 3,3 miljoner kronor på Bukowskis auktion Important Winter Sale. Foto: Bukowskis

Vildsvinsdubblé värd miljoner

Premium

Vildsvinets värde diskuteras ständigt, i kölvattnet av den stadigt ökande stammen i Sverige. För det vildsvinspar som på torsdagen gick under klubban på Bukowskis har dock marknaden satt ett exakt pris: 3,3 miljoner kronor.

Drivna vildsvinsjägare lyckas då och då med en dubblé. Men de vildsvin som på torsdagskvällen stod i fokus hos auktionshuset Bukowskis var av lite annan karaktär än de vi vanligen stiftar bekantskap med ute i markerna.
Två vildsvin – så heter det par skulpturer från 1929, skapade av den svenske konstnären Carl Milles, som det handlar om. De 138 centimeter höga skulpturerna i grönpatinerad brons har tidigare tillhört byggmästaren Olle Engkvists samling och varit placerade i parken tillhörande Charlottendal i Gröndal, söder om Stockholm.
– Vildsvinen återkommer i Carl Milles konstnärskap då och då med inspiration från den antika mytologiska sagovärlden som Milles tilltalades av och som går som en röd tråd i hela hans konstnärskap, säger Lisa Gartz, Bukowskis specialist på äldre måleri och skulptur.

 

Identiskt par på Ulriksdal

Skulpturparet som såldes på Bukowskis är identiskt med det par som sedan 1937 finns placerat i slottsparken på Ulriksdal, Stockholm. Det året ropades det paret nämligen in på auktion i England av Sveriges dåvarande prins, sedermera kung Gustav VI Adolf.
I England hade bronsvildsvinen dessförinnan tillhört Lord Melchett, som beställde skulpturerna av Carl Milles efter dennes utställning på Tate Gallery i London 1927, vilket kom att bli Milles internationella genombrott.
– Milles är en av de största djurskulptörerna i modern tid och särskilt förtjust var han i de stora vilda djuren som elefanten, björnen och vildsvinet. Många är vi som har sett den identiska kompositionen, det kungliga paret vildsvin som stått i Ulriksdals slottspark sedan 1937.

 

Svenskt auktionsrekord för Milles

Budgivningen om bronsvildsvinen blev en utdragen historia där slutpriset stannade på 3.300.000 kronor, vilket innebar ett nytt rekord i svensk auktionshistoria. Det var nämligen nytt auktionsrekord för en skulptur av Carl Milles.
– Det är smått unikt att något som det här kommer ut på den privata marknaden och vi är mycket glada över det fina rekordet, säger Lisa Gartz, specialist i äldre måleri och skulptur.

 

Foto:Bukowskis

 

Skapade Poseidonstatyn

Carl Milles (1875–1955) är en av Sveriges allra främsta skulptörer, mest berömd för sina monumentalverk. Bland hans mest kända offentliga verk märks bland annat Poseidonstatyn i Göteborg, Orfeusgruppen utanför Stockholms konserthus, Sten Sturemonumentet i Uppsala och Folkungabrunnen med Folke Filbyter i Linköping.

 

Bruno Liljefors målning Stövare jagande räv i höstlandskap gick för 600.000 kronor på Bukowskis auktion Important Winter Sale. Foto: Bukowskis

Rävstövare av Liljefors

Fler jaktrelaterade konstverk, de flesta målningar av Bruno Liljefors, gick under klubban vid torsdagens auktion.
Bland annat såldes Liljefors oljemålning Stövare jagande räv i höstlandskap, där budgivningen stannade vid 600.000 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev