Nybro kommun vill få till ett ökat avskjutningstryck genom att servera vildsvinskött i sina skolor och äldreboenden minst en gång per kvartal. Foto: Mostphotos

Vildsvin på kommunens tallrikar

Nybro kommun vill utreda möjligheten att servera vildsvinskött i skolor och äldreboenden. Politikerna tror att det kan leda till positiva effekter med färre viltolyckor och minskade skador för lantbruket.

Svensk Jakt Publicerad 17 juni 2019 - 09:46

Det är webbtidningen 24Nybro.se som berättar om de lokala politikernas intresse för viltkött i kommunens storkök.

Under ett sammanträde i förra veckan gav samhällsbyggnadsnämnden kommunens måltidschef i uppdrag att utreda kostnaden och effekterna.

– Vi beslutade att undersöka möjligheten att komplettera matsedlarna i Nybro kommun med vildsvinskött en gång per kvartal och om det är möjligt se hur det påverkar kostnaderna för måltiderna, säger Daniel Lindvall (M) till tidningen.

 

Kan öka avskjutningen

Utredningen ska redovisas i september och om kostnaden anses rimlig så tänker de styrande i kommunen göra sitt för att hantera en växande vildsvinsstam.

– En viktig aspekt i om kommunen ska servera vildsvinskött är om det är rimligt med tanke på kostnaderna jämfört med annat kött. Att servera vildsvinskött har många positiva aspekter som bland annat att det kan leda till ett bättre pris för vildsvinsköttet för jägarna vilket förhoppningsvis leder till ökat jakttryck, att viltkött är bra för miljön och hållbarheten och att det kan leda till mindre trafikolyckor samt att skador för lantbrukare och föreningar kan minska, säger Daniel Lindvall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev