Ole Elvestuen utanför stortinget under en vargdemonstration.

Ole Elvestuen utanför stortinget under en vargdemonstration. Foto: Mona Lindseth

Vargvärnare får försvara norsk vargjakt i domstol

Norges nya klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre) får som en av sina första uppgifter i regeringen att försvara den norska vargjakten i domstol. Detta trots att han själv är motståndare till jakten, som han anser strider mot lagen.

– Det regeringen gör är utan tvekan att utmana lagen, jag har svårt att se att detta beslut kan bli bestående efter behandling i domstol, sa Elvestuen så sent som i december.

Då hade den sittande klimat- och miljöministern Vidar Helgesen precis bestämt att två hela vargflockar skulle få skjutas i den norska vargzonen.

 

Inför rätta

Världsnaturfonden, WWF, har dragit klimat- och miljödepartementet inför rätta eftersom den anser att regeringens vargpolitik strider mot lagen. Det har Ole Elvestuen tidigare sagt sig vara enig i.

Norska Aftenposten har frågat den nya ministern hur det blir att stå i rätten och försvara en politik som han själv tvivlar på kan stå sig juridiskt.

 

Stortingsmajoritet

Ole Elvestuen.

Ole Elvestuen. Foto: Mona Lindseth

– Eftersom det är så mycket konflikt är det viktigt att vi får ett rättsligt avgörande för att komma vidare i rovdjurspolitiken. Vi måste få klargjort i motsättningen mellan det som har beslutats i stortinget och det som står i lagen, säger Elvestuen till Aftenposten.

Majoriteten i stortinget (Norges riksdag) har tagit ett mål om fyra till sex vargföryngringar i Norge om året, och anser att det måste finnas utrymme att skjuta varg när det målet är nått.

Fakta

Se Ola Elvestuen argumentera mot vargjakt utanför stortinget i mitten av oktober 2016, under parollen ”Vargen skall värnas – inte skjutas!"

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev