Vargstammen har ökat snabbt i Dalarna. Vid den senaste inventeringen hittades 65 vargar. Foto: Mostphotos

Vargstammen ökar snabbt i Dalarna

Samtidigt som inventeringsresultatet för den svenska vargstammen presenterats har också länsstyrelsen i Dalarna presenterat sin del av inventeringen. Den visar en ökning från 35 till 65 vargar i länet under det senaste året.

Men det räcker ändå inte för att nå upp till länets förvaltningsnivå på 80 vargar. Vargstammen har beräknats genom spårning samt analyser av 752 dna-prov.

”Vintern 2019/20 var speciell eftersom spårning på snö försvårades under senvintern då det var dåligt med snö i stora delar av länet. Men under vintern genomfördes också en stor extrainventering av vargspillning i samarbete med Jägareförbundet och även allmänheten var inbjuden att samla vargspillning för DNA-analys. Sammantaget gav vinterns insatser en god bild av förekomsten av familjegrupper och andra stationära vargar i länet,” säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Bekräftat: Vargstammen växer kraftigt

Nya revir

Två länsegna familjegrupper med årsvalpar hittades i reviren Tansen och Finnsjön. Totalt berördes Dalarna av tolv revir med familjegrupper, där tio familjegrupper delades med andra län.

Två nya revir med revirmarkerande vargar som ligger helt inom länets gränser har bekräftats i reviren Björnberget och Låsen. Tillsammans med ett tidigare par ger det tre länsegna revir med revirmarkerande par.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev