Publicerad 22 december 2014 - 17:39

Vargjakten stoppas i Dalarna?

Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket avslår begäran om inhibition av vargjakten i Värmland och Örebro län, men bifaller begäran i Dalarna. Det innebär att överprövningen av sakfrågan i överklagan av licensjakten, som gjorts av Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden, för Dalarna kommer att ske tidigase den 12 januari. Jaktstarten i Dalarna senareläggs minst fyra dagar, men indikationen från Naturvårdsverket är att jakten kommer att stoppas helt.

Länsstyrelsen i Dalarna, Värmland och Örebro län har tidigare beslutat om licensjakt på varg. Dessa beslut har överklagats av Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden. I denna överklagan finns också begäran om att jakten ska stoppas i avvaktan på slutligt avgörande, en så kallad inhibition.
Naturvårdsverket avslår denna begäran gällande Värmland och Örebro län men bifaller begäran gällande Dalarnas län, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Hög sannolikhet att ärendet ändras”
I pressmeddelandet skriver Naturvårdsverket ”för att inhibition ska meddelas krävs en tämligen hög grad av sannolikhet för att ärendet ska ändras i sak. Naturvårdsverket bedömer att detta inte uppnås gällande Värmland och Örebro län. Det finns därmed inte skäl för att bevilja inhibition.
Vad gäller Dalarnas län så bedömer Naturvårdsverket att det i detta fall föreligger skäl för att bevilja inhibition av beslutet om licensjakt efter varg.”
Naturvårdsverket kommer senare att avgöra ärendet slutligt. Överprövningen i sak kan komma tidigast 5 januari för överklagandena gällande Värmland och Örebro län. Och tidigast 12 januari för överklagandet gällande Dalarnas län.

Indikationen: Ingen vargjakt i Dalarna
Gunilla Skotnicka Ewing är chef på sektionen för art- och områdesskydd på Naturvårdsverket:
– Eftersom det här beslutet är preliminärt kan jag inte berätta hur våra definitiva bedömningar kommer att se ut, detta ska göras senare – tidigast den 12 januari kommer beslut om det.
– Men vi har tittat på kriterierna för licensjakt, och gjort en bedömning av sannolikheten för att licensjaktbesluten kommer att stå sig. Vad gäller just Dalarna är sannolikheten hög för att beslutet om licensjakt kommer att upphävas, säger Gunilla Skotnicka Ewing till Svensk Jakt.
• Så svaret på varför ni kommer till olika slutsatser – inhibition avslås i Värmland och Örebro men beviljas i Dalarna – finns att söka i länens jaktbeslut?
– Ja, så är det.
• Det låter som att det inte blir någon vargjakt alls i Dalarna?
– Nej, det här är ju i alla fall en indikation som pekar i den riktningen, säger Gunilla Skotnicka Ewing.

Jägareförbundet: ”Obegripligt”
Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, är av förklarliga skäl oerhört besviken efter dagens besked:
– Eftersom Naturvårdsverket inte anger några skäl för sitt beslut är detta svårt att kommentera, men jag har mycket svårt att förstå orsaken till att man gör en bedöming av detta för Värmland och Örebro län, och en helt annan bedöming vad gäller Dalarna.
– Det är ofattbart att det ännu en gång ska sättas stopp för ansträngningarna att få igång en fungerande förvaltning av vargstammen i vårt län.
– Dalarna är landets rovdjurstätaste län och det är obegripligt att vi inte ska få kunna göra en beskattning av vargstammen. Vi har höga nivåer av skador orsakade av varg bland såväl fäbodbruk och tamdjursbesättningar att ta hänsyn till. Det finns alla argument för att få igång en förvaltning av vargstammen, säger Thomas Björklund.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram