Vargar uppehöll sig kring Anders Bengtz skogsmaskin i flera timmar. Foto: Anders Bengtz

Vargflock stannade vid honom i timmar: ”Satt i hytten och var skakis”

Premium

Först dök en varg upp – sedan tre till. Fram till förra veckan hade skogsmaskinföraren Anders Bengtz aldrig sett någon varg – men den här kvällen fick han sällskap i över två timmar.
– Jag var ganska nervös när jag skulle gå till bilen. Jag parkerade maskinen så nära som möjligt så jag kunde hoppa över till bilen, berättar han.

Anders Bengtz hade kvällsskiftet och allt rullade på som vanligt i skogsmaskinen i södra Dalarna. Mörkret hade lagt sig över dalaskogarna när Anders Bengtz bestämde sig för att ta en rast.

– Rätt var det var så kom en varg och sprang förbi maskinen när den stod på tomgång. Den kikade lite och nosade runt omkring maskinen. Sen sprang den i väg.

 

Foto: Privat

Fler vargar

För första gången någonsin hade han fått se en varg, men lade snart upplevelsen i minnesbanken och fortsatte arbetet med skördaren.

– Jag körde på och tänkte inte något mer på det där. Men tio minuter senare fällde jag en stor gran, och när den slog i backen stod det fyra vargar och tittade på mig på andra sidan.

Vargarna gick runt maskinen, nosade lite i backen, tittade på Anders.

– Jag tror att det var två vuxna och två valpar, som det såg ut. Valparna sprang runt och lekte med varandra, medan de vuxna höll koll på mig, berättar Anders Bengtz.

 

Stannade i timmar

De fyra vargarna rörde sig kring skogsmaskinen i drygt två och en halv timme, från 20.30 till 23.00. Då var det Anders Bengtz själv som lämnade platsen.

Anders Bengtz berättar att han flera gånger trodde att vargarna lämnade honom när de försvann längs stickvägen på sidan om maskinen – men så dök de plötsligt upp bakom honom igen.

 

Lämnade du maskinen någon gång?

– Nej, nej. Jag satt ju i hytten och var alldeles skakis. Jag funderade på om jag skulle öppna dörren och ropa åt dem, men det kom jag mig aldrig för att göra. Jag vet inte hur vargar fungerar. Jag är ingen jägare och har inte så bra koll på rovdjur. Det var dessutom mörkt och man såg inte så långt.

Efter filmerna – markägare ansöker om skyddsjakt på vargar

Händelsen inträffade på en tisdag, men det dröjde bara ett par dagar innan vargarna visade upp sig igen.

Anders Bengtz. Foto: Privat.

– På torsdagen kom de och gick förbi igen, tio meter ifrån mig kanske. Men då hade de väl kanske fått i sig någon mat, för då såg de så slöa och mätta ut. Då gick de bara på rad förbi och sedan såg jag dem inte något mer, berättar Anders Bengtz och påtalar att han nu inte är ensam om att ha sett dem.
– I morse fick jag ett samtal från han som kör den andra maskinen, då var det en varg som hade sprungit förbi framför honom också

Länsstyrelsen avslår skyddsjakt på filmade vargar: inget oskyggt beteende

Stor uppmärksamhet

Bilderna och filmerna på vargarna har fått stor uppmärksamhet. På maskinföretagets, Tuna skogs Instagram har klippet setts över en halv miljon gånger.

Men även om Anders Bengtz fått uppleva något spektakulärt är känslan inte helt bra inför det fortsatta arbetet.

– Man känner sig inte jättetrygg när det börjar bli mörkt, det är lite obehagligt när man inte vet vad som rör sig där ute.

– Vi sitter ju inte bara i hytterna hela tiden, vi måste ju ut för att kontrollera mätsystem, kedja och ibland reparera sådant som går sönder, säger Anders Bengtz.

 

Se Anders Bengtz klipp på vargarna

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev