Ingen skyddsjakt på vargar som stannade vid skogsmaskin. Foto: Anders Bengtz

Länsstyrelsen avslår skyddsjakt på filmade vargar: inget oskyggt beteende

Premium

Det blir ingen skyddsjakt på de vargar som i flera timmar uppehöll sig kring Anders Bengtz när han körde skogsmaskin. Det har Länsstyrelsen Dalarna beslutat.

Kristoffer Pettersson Publicerad 6 oktober 2022 - 05:33

I flera tidigare artiklar har Svensk Jakt berättat om Anders Bengtz, som under flera timmar hade fyra vargar cirkulerandes runt sin skogsmaskin.

– Man känner sig inte jättetrygg när det börjar bli mörkt, det är lite obehagligt när man inte vet vad som rör sig där ute, sa han då i intervjun.

Vargflock stannade vid honom i timmar: ”Satt i hytten och var skakis”

Personal vill bära vapen

Företaget och markägaren Bergkvist Siljan skog beslutade att ansöka om skyddsjakt på vargarna, som tros tillhöra något av reviren Järsjön eller Gåsmyren.

I ansökan skriver företrädaren för företaget bland annat att ”Det har uppstått en akut situation med märkligt tamt beteende av en grupp vargar” och att ”Beteendet är helt oacceptabelt och denna handling skall betraktas som en ansökan om skyddsjakt på hela gruppen”.

Vidare skriver företaget att det inkommit önskemål från personal på plats att få bära vapen under tiden denne vistas i den aktuella skogen.

 

Inte oskyggt beteende

Redan innan något beslut hade fattats i ärendet meddelande Länsstyrelsen Dalarna att de inte såg några ”tecken på ett oskyggt beteende”.

 

Avslag

Nu har skyddsjaktsansökan avslagits. I beslutet sägs bland annat att ”Länsstyrelsen anser inte att beteendet som vargarna uppvisat i detta ärende kan betraktas som ett oskyggt beteende i förhållande till människor. För att bedömas som en oskygg varg krävs att vargarna uppehållit sig – vid upprepade tillfällen – bland människor, dvs att vargen har tillvants till människor. Det är skillnad på om vargen uppehåller sig nära maskiner, bilar, hus, eller nära människor”.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev