Johan Lundberg är ordförande i Gävleborgs län. Han är oförstående till hur länsstyrelsen arbetar för att nå sina egna mål med vargstammen.

”Vargarna fortsätter att öka i Gävleborg”

Beslutet om vargjakt är positivt, men att så få vargar får jagas innebär att vargstammen fortsätter att växa. Det säger ordföranden för Jägareförbundet Gävleborg Johan Lundberg som förvånas över hur länsstyrelsen bedriver sitt målstyrningsarbete.

Att sex vargar i Blybergsreviret söder om Bollnäs får jagas är positivt på så sätt att jakten kommer igång och att området är det rätta. Men Johan Lundberg är långt ifrån nöjd med länsstyrelsens beslut.

– Jag förstår inte hur länsstyrelsen resonerar med sitt målstyrningsarbete. Målen är en miniminivå på två föryngringar samt en förvaltningsnivå på tre föryngringar. Takten man har för att nå målet är för långsam, säger Johan Lundberg.
Enligt Lundberg kommer vargstammen i Gävleborg att fortsätta att växa även efter vinterns jakt.
– I viss mån blir jakten begränsande, men vargarna fortsätter att öka i antal eftersom fler föds än vad som dör. I min värld är det en totalt inkonsekvent målstyrning från länsstyrelsens sida. Hur ska man nå målet på tre föryngringar i förvaltningsplanen om man hela tiden ökar antalet vargar, frågar Johan Lundberg.

Fotnot: Två föryngringar motsvarar cirka 20 vargar, enligt de beräkningsmodeller länsstyrelsen rättar sig efter. Tre föryngringar är lika med cirka 30 vargar i länet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev