Länsstryelsernas beräkning av möjligt uttag vid jakt och påverkan på vargstammen. Skärmdump och foto: Länsstyrelsen och Olle Olsson

Dalarna: Vargstammen har hög tillväxt

Premium

Länsstyrelsen i Dalarna och Gävleborg konstaterar att vargstammen har en hög tillväxttakt och en bred marginal till både referensvärde och gynnsam bevarandestatus. Trots det blev beslutet en blygsam tilldelning. En tilldelning som innebär att vargstammen nu kommer ligga på cirka 400 individer. Länsstyrelserna praktiserar nämligen försiktighetsprincipen.

Det finns i dag närmare 400 vargar i Sverige. Det är en ökning jämfört de två senaste inventeringssäsongerna. Länsstyrelserna ska dock enligt instruktionerna från Naturvårdsverket praktisera försiktighetsprincipen i vargförvaltningen och hänvisar till bland annat Tapioladomen.

Ett så kallat förhandsavgörande där EU-domstolen 2019 konstaterade att det är möjligt att bevilja undantag från det strikta skyddet som vargen som art åtnjuter men att försiktighetsprincipen vissa nationella överväganden ska tillämpas göras.

 

Möjligt uttag av varg vid licensjakt, och bedömd risk för att komma under 300 vargar i Sverige. Av de 55 som anges har 20 vargar plockats bort för förväntad skyddsjakt. Källa:Länsstyrelsen i Värmland

För många

I licensjaktsbesluten för länsstyrelserna långa resonemang om att acceptansen för vargen som art och för myndigheternas förvaltning bygger på att vargen får jagas.

Riksdagen har tidigare beslutat om en vargstam på 170-270 individer och att minska koncentrationen i de vargtäta områdena. Naturvårdsverket har konstaterar att det behövs 300 vargar för att uppnå gynnsam bevarandestatus.

Trots det kommer dagens beslut innebära en oförändrad nivå på vargstammen, det vill säga 400 individer.

Caroline Dickson, enhetschef vid länsstyrelsen i Dalarna:

– Våra beräkningar visar att licensjakten kommer medföra att vargstammen kommer ligga kvar på samma nivå, det vill säga noll tillväxt.

 

Hur tror du acceptansen för vargen och vargförvaltningen kommer påverkas av dagens beslut?

– Vår utgångspunkt är att försöka förbättra samexistensen mellan rovdjuren och människan. Det är därför vi valt ut revir med hög täthet av varg. Vår förhoppning är att de konflikter som finns mellan människa och varg ska bli mindre, säger Caroline Dickson.

 

Ni tror inte acceptansen skulle öka ännu mer om stammen minskades till riksdagens mål med vargstammen?

– Vi har att förhålla oss till de skrivningar som finns i beslutet från Naturvårdsverket. Vi har strama ramar att förhålla oss till.

Caroline Dickson menar att Tapioladomen slår fast att det behövs väldigt goda skäl för att besluta om jakt på en strikt skyddad art.

– Man måste ha utdömt alla andra möjligheter och vidtagit förebyggande åtgärder. Tapioladomen har varit vägledande för Naturvårdsverket som påtalat för oss att det är viktigt att vi tar hänsyn till den när vi fattar våra beslut, säger hon.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Höjd nivå i vargstammen

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet, konstaterar att beslutet innebär att vargstammen nu balanseras på 400 vargar och att miniminivån därmed höjts.

– Det kan i praktiken innebära att vi har 500 vargar i landet nästa höst.

Länsstyrelserna menar att Naturvårdsverket skrivningar och beslut är vägledande för dagens licensjaktsbeslut.

Något som förvånar Gunnar Glöersen. Han berättar att Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger vid ett möte sagt att man inte ska balansera stammen på 400 vargar utan att det står länsstyrelserna fritt att fatta beslut som innebär att vargstammen minskar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev