Flera vargar kan uppehålla sig i Jönköpings län. Ännu ett angrepp på får har inträffat. Arkivbild: Tage Persson/Mostphotos

Vargar överallt i Smålandslän

Premium

Angrepp på får och observationer av varg är nu så många i Jönköpings län att det är omöjligt att veta hur många vargar som finns inom länsgränsen. För några dagar sedan dödades fem lamm i en fårhage långt utanför området för skyddsjakt.

I söndags morse observerade en bockjägare en varg norr om nationalparken Store Mosse. Samtidigt sågs en varg norr om Gnosjö, där det också inträffade ett angrepp på får.

Ytterligare en observation gjordes norr om riksväg 40 i norra delen av länet, där en jägare också lyckades filma vargen.

Och utöver det har länsstyrelsens fältpersonal natten till idag konstaterat ett vargangrepp en mil nordväst om Sävsjö, där fyra lamm har hittats döda och ett saknas.

På länsstyrelsen säger rovdjurshandläggare Linda Andersson att detta angrepp inträffade för några dagar sedan.

– Vi kan inte vara säkrare än så. I den här värmen går förmultningsprocessen fort och tre av lammen var inte sådana att det gick att se vad som hänt dem. Det fjärde gick att undersöka och det var genom det vi konstaterade att det rör sig om varg.

 

Utesluter inte ny varg

Om man lägger pussel med tidpunkter, avstånd och det faktum att vargen har behövt ta sig över E4 för att komma norr om Sävsjö är det mycket som talar för att det inte är den varg eller de vargar som de senaste veckorna angripit får i så många hagar i Gislaved och Gnosjö kommuner. Där det för närvarande pågår skyddsjakt på en varg.

– Nej, men det kan vara en av dem som vi vet funnits i det området. Avståndet är inget hinder för en varg som förflyttar sig snabbt och långt bara under en natt. Det finns också passager längs E4 där en varg kan komma förbi motorvägen. Men vi kan inte utesluta att det rör sig om en helt annan varg som kommit söder- eller norrifrån, säger Linda Andersson.

 

Det ursprungliga jaktområdet med länsgränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län markerad med en grå linje. Karta: Länsstyrelsen

Värmen ett hinder

Samtidigt med nya vargangrepp i Sävsjötrakten pågår skyddsjakten flera mil därifrån, i delar av Gislaved och Gnosjö kommuner. Hittills utan resultat.

– Vi är mycket noga med att det ska bli rätt individ, och jakten utgår från platser där det skett angrepp på får. Värmen försvårar jakten ytterligare, inte minst är det besvärligt för hundarna, säger Linda Andersson.

Det har förekommit diskussioner om hur skyddsjakten är utformad, vilka som får delta i den och vilken del av länet som omfattas.

– Jag vill understryka att skyddsjakten endast bedrivs i området som länsstyrelsen beslutat om. Vidare är det endast jaktledaren och de jägare som han utser som får skjuta en varg, säger Linda Andersson.

Det gäller alltså själva skyddsjakten. Men länsstyrelsens beslut om skyddsjakt innebär inte att tamdjursägare och jägare inte får skydda sin egendom genom att rätta sig efter regelverket i paragraf 28 jaktförordningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev