Området i Jönköpings län där det åter bedrivs skyddsjakt på varg. Karta: Länsstyrelsen

Ny skyddsjakt på varg i Småland

Länsstyrelsen i Jönköpings län har på nytt beslutat om skyddsjakt på en varg i västra länet. Efter att får dödas tror man att det är samma varg som efter flera fårangrepp var föremål för flera veckors jakt i somras.

Skyddsjakten gäller till och med den 26 oktober och bedrivs i delar av Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Jönköpings kommuner.

Under sommaren dödades och skadades får vid nio tillfällen i fyra kommuner i Jönköpings län. Får dödades också på andra sidan gränsen i Västra Götaland.

Skyddsjakt bedrevs på vargen – en ung vargtik som vandrat ut från Tönsenreviret i Gävleborg – under flera veckor i augusti, men utan resultat.

 

En gäckande varg

I början på september dök vargen upp i norra Skåne där den attackerade och dödade får vid flera tillfällen.

Skyddsjakten som beslutades i Skåne, och senare också i Kronobergs län där får också vargdödades, blev också den resultatlös och mycket tyder nu på att vargen nu är tillbaka i Jönköpings län.

Länsstyrelsen bedömer att risken är stor att angreppen kommer att fortsätta och skriver i ett pressmeddelande:

”En varg som tillägnat sig en vana att angripa får i hagar orsakar stora kostnader och mycket oro. Acceptansen för närvaro av rovdjur kommer också att minska om skadegörande individer får vara kvar. Länsstyrelserna bedömer därför att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att angreppen ska upphöra.”

 

Jakt igen

– Det faktum att det senaste angreppet skett i samma område och i relativ närtid till de tidigare angreppen, gör att vi misstänker att det kan vara en av de individer som tidigare angripit får som åter angripit får. Därför återupptar vi nu skyddsjakten som avslutades i augusti, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev