Foto: Birgit Korber / Mostphotos

Nej till skyddsjakt: ”Inte onormalt att varg ses nära människor”

Det är inte onormalt att varg ses nära människor, oavsett tid på dygnet. Det anser länsstyrelsen i Jönköpings län, som därför avslår en begäran om skyddsjakt på en närgången varg.

Efter flera observationer av varg nära människor i Mullsjö och Habo lämnades en begäran om skyddsjakt in till länsstyrelsen den 19 maj. Myndigheten avslår nu ansökan.

”Länsstyrelsen konstaterar att observationerna av varg orsakat oro och rädsla eftersom vargen var nära människor. Det är inte onormalt att vargar, liksom andra vilda djur, ses nära människor, tamdjur och bebyggelse alla tider på dygnet. Sjöar, stora vattendrag, stora vägar och förekomst av till exempel rådjur kan styra djur så att det passerar närmre bebyggelse när de rör sig i landskapet. Vargar som inte tillhör ett revir söker efter en annan varg att bilda revir med och de kännetecknas av att de kan vandra långt och ibland oavsiktligt passera bebyggda miljöer och där observeras av människor”, skriver länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev