En varg avlivades under måndagen norr om Älvros i Härjedalen. Skydddsjakt pågår även öster om Lillhärdal. Bilden är tagen vid en annan jakt. Foto: Olle Olsson

Varg skjuten i renhjord och skyddsjakt pågår

Premium

En varg som angripit och dödat renar sköts under måndagen norr om Älvros i Härjedalen. Vargen avlivades efter att länsstyrelsen i Jämtland gett tillstånd till skyddsjakt.

Under helgen uppträdde renarna som tillhör Handölsdalens sameby mycket stressat. Renarna flydde i panik söderut och utifrån renarnas kraftiga reaktion bedömde samebyn att det fanns varg nära renhjorden.  Under söndagen kunde länsstyrelsens personal säkra spår efter en varg och tog beslut om skyddsjakt.

 

Jagade med hund

Under måndagen avlivades vargen på samebyns vinterbetesmarker norr om Älvros.

Den skjutna vargen var en vuxen hane som vägde 51 kilo.

Jakten genomfördes med hundar.

Samtidigt pågår också skyddsjakt på en varg öster om Lillehärdal i Härjedalen.

Vargen avlivades unde skyddsjakt norr om Älvros. Karta: Google map

 

Kan vara samma varg

– Vi har sedan tidigare ett beslut om  skyddsjakt på en varg som har spårats längre söderut, i ett område öster om Lillhärdal. Det här kan vara samma varg som gått norrut innan den avlivades, men det vet vi först när dna-proverna har analyserats, säger Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Innan beslutet togs även kontakt med norska myndigheter för att kontrollera att den märkta och genetiskt viktiga varg som nyligen spårats öster om Engerdal i Norge inte vandrat in i Sverige.

– Det hade den inte. Jag vet inte om den vargen är kvar i Engerdal, men den är inte i det område där skyddsjakten genomfördes, säger Emma Andersson.

 

Skyddsjakt pågår

Den 4 februari tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en varg öster om Lillhärdal. I väntan på att dna-provet analyseras gäller fortfarande det tidigare skyddsjaktbeslutet, men möjligheten att spåra i området är liten. Det är för närvarande plusgrader och regn i området, och de närmaste dagarna kan det bli kyla med hård skare som följd.

Under vintern, från den 15 november och till dags dato, har totalt 14 vargar skjutits i Jämtland med stöd av beslut om skyddsjakt. Det är en markant ökning jämfört med tidigare år.

– I det aktuella området där vargen sköts har vi årligen haft skyddsjakt på varg sedan 2012, men i år är det mer än ett normalår, säger Emma Andersson.

– Det är mycket vargar. Men vi har också ett läge i Sverige där vargen har uppnått gynnsam bevarandestatus vilket gör det möjligt att ta beslut om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev