Arkivfoto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Varg förföljde människa – tredje ansökan om skyddsjakt inlämnad

Problemen med en närgången varg har eskalerat under påskhelgen. Därför ansöker Linghed-Hökvikens jaktvårdsförening samt en privatperson för tredje gången om skyddsjakt på varg.

På kort tid har länsstyrelsen i Dalarnas län vid två tillfällen sagt nej till skyddsjaktansökningar på en oskygg varg som springer omkring inne i Linghed och närliggande byar.

Den 8 april kom myndighetens senaste avslag. Kvällen efter, på Skärtorsdagen den 9 april, förföljdes en man av vargen när han var ute och rastade hunden.

”Vargen håller sig på ca 20 meters avstånd hela tiden och följer efter mannen. När mannen går emot vargen vänder den men håller samma avstånd. Detta pågår i ca 10-15 minuter. Mannen känner stor olust”, står det i den tredje och senaste skyddsjaktansökan som nu lämnats in till länsstyrelsen Dalarna.

 

Dokumenterade händelser

Och i skyddsjaktansökan framgår att vargen varit inne i Linghed och byarna intill under en stor del av påskhelgen. Dessa händelser finns med i skyddsjaktansökan.

 

Lördag 12 april

05.30. Synobs när den korsade vägen till Strömmen.
22.10. Synobs inne bland husen på Räviln. Filmad.
22.45. Synobs mitt i byn.
23.30. Synobs Räviln
23.55. Synobs i Änga

 

Söndag 13 april

01.00. Synobs Dala-Hus
02.00. Synobs mitt i byn. Filmad.

 

”Vi vill kunna gå ut på kvällarna”

”Allt detta gör att människor i byn är rädda, inte bara för egen skull utan mest för barn och husdjur. Vi ska inte behöva ha det såhär på landsbygden, vi vill kunna gå ut på kvällarna utan denna oro och rädsla.

Vi hoppas nu att länsstyrelsen snarast tar sitt ansvar och beviljar skyddsjakt på en varg i det aktuella området”, står det i skyddsjaktansökan som nu har skickats till länsstyrelsen Dalarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev