En varg bland fågelborden. Vargen fotograferades under onsdagen i Kallhäll i norra Stockholm. Foto: June Stenberg

Varg bekräftad i Stockholmsförort

En varg fotograferades under veckan i Kallhäll norr om Stockholm. Länsstyrelsen har kvalitetssäkrat observationen.
– Det var häftigt, och den får gärna komma tillbaka, säger June Stenberg som fotograferade vargen från sitt köksfönster.

Vardagslunket i villan i Stockholmsförorten Kallhäll förbyttes snabbt till något helt annat när en varg plötsligt dök upp utanför fönstret.

– Det var i onsdags, klockan var 11 och jag var hemma. Jag matar rådjuren och fåglarna, jag tycker det är trevligt och kallar dem för mina husdjur, säger June Stenberg.

Vargen fanns kvar under flera minuter i villaträdgården norr om Stockholm. Foto: June Stenberg

Ett rovdjur på tomten

Men då var det inget rådjur som stod under foderbordet. June Stenberg fattade direkt att det här var något helt annat. För henne var det ingen tvekan om att det var en varg, ett stort rovdjur, som hon hade på familjens tomt.

– Jag skrek till min man att det står en varg i trädgården. Den var bara tre meter bort, säger June Stenberg.

– Det var helt fantastiskt. Jag har sett vargar i djurpark, men det här var något helt annat. Det var en riktig 10-poängare, vilken päls, vilket vackert djur.

Trots all aktivitet inne i huset fortsatte vargen att undersöka foderbordet och spåren av alla andra djur. June Stenberg och hennes man kunde ta många bilder på mycket kort avstånd.

 

Bekräftad vargobservation

Nu hoppas hon att vargen ska komma tillbaka. Hon hoppas också att den inte ska gå samma öde till mötes som många andra vargar som vandrat in mot Stockholmsområdet.

– Det vore förfärligt om den skulle skjutas, säger June Stenberg.

Vargen undersökte trädgården i Kallhäll. Foto: June Stenberg

 

Spår och dna

En naturbevakare från länsstyrelsen i Stockholm har undersökt spåren och kontrollerat bilderna. Enligt June Stenberg som varit i kontakt med naturbevakaren spårade han vargen 1,4 kilometer och fann även urin för dna-analys.

Länsstyrelsen i Stockholm bekräftar att man undersökt iakttagelsen och jämfört fotografierna med June Stenbergs trädgård.

– Rapporten är kvalitetssäkrad, och det är med all sannolikhet en varg, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev