Att sekretesslagen ändrats och att polisen får en bättre tillgång till jägarexamensregistret kommer inte att ha någon betydelse för handläggningstiderna av vapenlicenser, uppger en vapenhandläggare Svensk Jakt har talat med. Foto: Olle Olsson

Att sekretesslagen ändrats och att polisen får en bättre tillgång till jägarexamensregistret kommer inte att ha någon betydelse för handläggningstiderna av vapenlicenser, uppger en vapenhandläggare Svensk Jakt har talat med. Foto: Olle Olsson

Vapenhandläggare: Regeringens lagändring kortar inte licenstiderna

Regeringens ändring av sekretesslagstiftningen som ska ge kortare handläggningstider för vapenlicenser innebär inte någon förbättring. Det säger Inger Carlsson, vapenhandläggare i Värnamo som nyligen gick i pension efter 20 år i yrket.

I mitten av november gick regeringen med buller och bång ut med nyheten att man tagit beslut som ska korta handläggningstiderna vid ansökan av vapenlicenser.

Genom att ändra i sekretesslagstiftningen på så sätt att polisens vapenhandläggare själva kan kontrollera uppgifter ur Naturvårdsverkets jägarexamensregister ska handläggningstiderna minska, enligt regeringen.

– Något som är positivt både för polisen och för jägarna som söker licens, kommenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) beslutet i ett pressmeddelande.

– Jag blev riktigt upprörd när jag läste och hörde om nyheten och hur den framställdes. Sanningen är att den här lagändringen inte kommer att ha någon som helst betydelse för handläggningstiderna, säger Inger Carlsson som i somras gick i pension efter att i 20 år arbetat som vapenhandläggare vid polisen i Värnamo.

 

Få kontroller görs

Hennes bild bekräftas av andra vapenhandläggare som Svensk Jakt varit i kontakt med, men som inte har möjlighet att gå ut offentligt med sin kritik.

Förklaringen till varför lagändringen inte ger någon effekt är enkel. Det är så försvinnande få kontroller av jägarexamensbevis som behöver göras. Enligt Inger Carlsson rör det sig i stora drag om ett, eller möjligtvis två, fall på tusen ärenden.

Så här går det till: I samband med att en jägare söker licens på sitt första vapen ska en kopia av jägarexamenbeviset bifogas. I de fall sådan inte lämnats kan ingen licens utfärdas.

 

Bara i undantagsfall

Slarv med den saken förekommer, men om så har skett upptäcks det oftast redan i samband med att licensansökan lämnas i receptionen på polishuset. Den sökande görs då uppmärksam på saken och ansökan kompletteras.

– Om ansökan ändå kommer till handläggaren är det i första hand den sökande som kontaktas för att komplettera sin ansökan. Kontroller i Naturvårdsverkets jägarexamensregister görs bara i undantagsfall och när någon verkligen behöver hjälp. Till exempel om beviset försvunnit i samband med en flytt, säger Inger Carlsson.

– Då går det dessutom fort. Ett mejl med en fråga om en person har avlagt jägarexamen besvaras i regel omedelbart, fortsätter hon.

 

Brist på personal

Varför marknadsförs då en sådan lagändring som något positivt för på sina vapenlicenser väntande jägare. Inger Carlsson har sin uppfattning om den saken:

– För att folk ska vara tysta och förledas att tro att det innebär förbättringar. Och för att de i Stockholm ska kunna säga att de gjort något för att korta handläggningstiderna.

När jägare och sportskyttar upptäcker att väntetiderna inte kortas är det handläggarna som får ta smällen, det vill säga de ilskna telefonsamtalen från jägare och skyttar som får vänta i månader på att få sina licenser.

 

Fler handläggare

Enligt Inger Carlsson finns det egentligen bara en åtgärd som kan göra verklig skillnad.

– För tre år sedan infördes ett nytt datasystem som inte fungerade på ett bra sätt. När problemen med det åtgärdats och vi var nere på rimliga handläggningstider på cirka två veckor var det istället brist på personal som ställde till det. Och så är det nu. Fler vapenhandläggare måste anställas för att det ska bli bättre.

Hon tillägger att också de återkommande vapenamnestierna har inneburit att extra arbetsuppgifter har lagts på handläggarna, till men för de vanliga licensansökningarna.

 

Delas i landet

Inger Carlsson är också kritisk till de rutiner som införts som innebär att licensansökningar scannas in på central plats för att sedan portioneras ut över landet.

– Det innebär att en licensansökan som lämnas in i Värnamo kan komma att handläggas i Eskilstuna. Och vad har man för lokalkännedom om Värnamo och dess invånare där? Förr kunde vi ge lite personlig service när det var särskilda och angelägna fall. Det är inte längre möjligt, säger Inger Carlsson som berättar att hon under sin tid i jobbet handlade cirka 1.000 ansökningar om året.

 

Läs även:

• Enklare för polisen att kontrollera jägare

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev