Politiker lugnar om vapendirektivet

Förslaget till nya vapenregler i EU ska inte längre hota svenska jägares verksamhet, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S). Han hävdar att Sverige har fått gehör för kritiska invändningar.

– Hittills är de här förhandlingarna en stor framgång för Sverige, säger Ygeman efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför ministermötet i Luxemburg nästa vecka, till TT.
– Det blir tuffare regler för de farligaste vapnen men de legitima vapenägarna i jakt- och sportskyttevärlden ska till stor del hållas skadelösa, bedömer inrikesministern.
På mötet den 9 juni ska en så kallad allmän riktlinjedebatt hållas om förslaget till skärpt vapendirektiv. Sedan förslaget har justerats ett flertal gånger finns det nu också stöd i den svenska riksdagen för att gå vidare.
– Vi har pressat fram ett tydligt mandat som innebär att det inte får bli licensplikt för vapendelar och att det inte blir någon förändring för halvautomatiska vapen för jakt, säger Ulrika Karlsson, som företräder Moderaterna i EU-nämnden, till TT.
Hon betonar att det nu är viktigt att regeringen verkligen försvarar den linjen i de fortsatta förhandlingarna.
– Det är de här punkterna som gäller och vi förväntar oss resultat, säger Karlsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev