En 44-årig man misstänkt för grovt jaktbrott och vapenbrott har fått sina vapen tagna i beslag. Nu överklagar han beslutet till justitieombudsmannen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vapenbeslag överklagas till JO

En 44-årig man misstänkt för illegal jakt på varg i Hälsingland fick sina vapen tagna i beslag samtidigt som han greps. Han släpptes senare, men har inte fått vapnen tillbaka.
Nu vänder sig mannen till Justitieombudsmannen, JO, för att få beslaget prövat.

Fyra män greps och häktades i april 2017, misstänkta för illegal jakt på en varg i Ljusdals kommun. 44-åringen var en av de misstänkta. Alla männen försattes efter några veckor på fri fot och åklagaren hävde också beslaget av vapen och utrustning.

När det gäller vapnen överlämnade miljöåklagare Åse Schoultz ärendet som en administrativ handläggning till polismyndigheten.

 

Ny prövning av licenser

De andra misstänkta männen har fått tillbaka sina vapen, men 44-åringen som nu har vänt sig till JO fick problem.

Polismyndigheten tog under handläggningen ett nytt beslut om att inte lämna tillbaka mannens vapen och istället utreda hans rätt att inneha licenser. Vapnen blev kvar i förvar.

– Grunden för beslutet var att jag var misstänkt för grovt jaktbrott samt att jag förvarat ett vapen i min fars vapenskåp, skriver mannen till JO.

Kammarrätten har prövat frågan, och gick i februari på polismyndighetens linje.

Kammarrätten slog fast att mannen inte följt de allmänna förvaringsbestämmelserna i vapenlagen.

 

Överlåtelsen ofullständig

Till sitt försvar hävdar mannen att han köpt det gamla hagelgeväret av sin far, men att köpet aldrig fullbordats rättsligt eftersom han aldrig hämtat vapnet.

– Jag lät vapnet stå kvar i min fars vapenskåp där det alltid har stått. Den försummelsen kan enligt min åsikt inte föranleda ett återkallande, utan möjligen en varning, skriver mannen i sin överklagan.

Målet om grovt jaktbrott genom illegal jakt på varg är fortfarande under utredning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev