Publicerad 14 mars 2018 - 05:16

Winchester model 94 Carbine.

Winchester model 94 Carbine.

Vapenägare fick rätt mot polisen

Det går att få ha en tredje studsare av samma märke och samma kaliber i vapenskåpet. Förvaltningsrätten i Göteborg ger en jägare rätt att inneha tre Winchester modell 94 i kaliber .30-30.

När jägaren sökte licens på en tredje Winchesterstudsare av samma modell och i samma kaliber (men av olika utföranden, se faktaruta) sa polisen nej.

De jaktliga behov som angavs var inte tillräckliga ansåg polisen. Dessutom hade de vid ett telefonsamtal uppfattat det som att jägaren ville behålla ett av vapnen för att det var fint, och att han inte hade något jaktligt behov av det.

 

Snabba skott

Jägaren hade för att motivera sin tredje studsare av samma modell, och sitt sjätte vapen i garderoben, anfört att de skulle användas till samma viltslag, men under olika typer av jakt:

För snabba skott i tätare terräng, vid vak- och åteljakt i begränsat ljus samt under pyrschjakt med längre skotthåll.

Jägaren motiverade bland annat behovet med att det med tanke på kulgevärens utförande inte var möjligt att skifta riktmedel på ett och samma vapen för att anpassa det till den aktuella jakten, utan en orimlig arbetsinsats som bland annat bestod i att skjuta in vapnen efter varje byte.

När jägaren fick polisens avslag på sin licensansökan överklagade han beslutet till förvaltningsrätten i Göteborg. Där sa han att polisen missuppfattat honom vad gällde behovet av de tre vapnen. Samtliga ska användas vid jakt, och det handlade inte om att han ville behålla ett av dem för att det var fint. Men det är lätt att bli missuppfattad när man sitter i en grävmaskin och svarar på frågor i telefon, fortsatte han.

 

Viktig rävjakt

Han beskrev vidare hur viktig rävjakten är i området där han jagar eftersom rävarna har den franska hjärt- och lungsmasken och att samtliga rävar som skjuts skickas till SVA för analys.

Enligt Förvaltningsrätten i Göteborg har jägaren på ett trovärdigt sätt motiverat behovet av ett sjätte vapen i garderoben, även om det är av samma märker och i samma kaliber som två andra. Han har vidare visat att han inte har möjlighet att anpassa sin nuvarande jaktutövning med de vapen som finns där sedan tidigare.

Rätten väger också in att han är en jägare med lång erfarenhet av både jakt och viltvård och att det saknas anledning att ifrågasätta att jakten bedrivs seriöst. Förvaltningsrätten väljer också att tro på jägarens beskrivning av vid vilka sorters jakt de tre Winchestergevären ska användas.

 

Vapnen den handlar om

Vapen 1: Modell 94, kaliber .30-30 (7,62x51R).

Från slutet av 1960-talet i samma modell som tillverkats av företaget i över hundra år. Enligt jägaren inte konstruerat för ”nymodigheter” som kikarsikten. Vid repetering kommer tomhylsan rakt upp. Vapnet används för skogsjakt i tät terräng under bockjakten.

 

Vapen 2: Modell 94 AE Sporter, kaliber .30-30 (7,62x51R).

Används med rödpunktsikte vid vakjakt på räv. Beskrivs av jägaren som mer av ett precisionsvapen än det förstnämnda.

 

Vapen 3: Modell AE 94 XTR, kaliber .30-30 (7,62x51R).

Vapnet som målet gäller. Beskrivs av jägaren som byggt för att användas med kikarsikte. Själv avser han bruka det vid smygjakt efter räv och rådjur i öppnare terräng. Vapnet är lätt och smidigt att hantera.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Lindroth testar rakrepetrar

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram