Sako är vanlig studsare bland svenska jägare. I år firar det finska företaget 100 år. Foto: Jan Henricson

Välkänd vapentillverkare 100 år

Med en dramatisk och omväxlande historia bakom sig firar nu anrika vapentillverkaren Sako 100 år.

Den för många svenska jägare välbekanta finska vapentillverkaren Sako Oy firar i år sitt hundraårsjubileum.

När Sako startade var det som en vapenverkstad för att reparera vapen åt de så kallade skyddskårerna. När verkstaden blev en självständig enhet den 1 april 1921 började man också tillverka vapen. Denna dag räknar företaget som Sakos startdatum.

 

En storsäljare

I ett pressmeddelande beskriver företaget sin dramatiska och omväxlande historia. Inte minst innebar andra världskriget med vinterkriget och fortsättningskriget en tid med hög aktivitet.

Efter kriget ägdes företaget under en tid av finska Röda korset, som med det är den enda nationella avdelning inom RK som ägt en vapenfabrik.

Bidragande till Sakos framgångar har varit att man lyckats så bra på den amerikanska marknaden. Modellen L46 blev en storsäljare i USA på 1950-talet och exporten växte.

Det första vapen som Sako konstruerade från grunden är Sako 75 som lanserades 1996, och som betytt mycket för företagets framtid. Efter det steg försäljningen och därmed tillverkningen, och flera andra gevär har kommit i Sako 75:s spår.

 

En miljon

Sako har haft flera ägare genom åren, och tiderna har emellanåt varit kämpiga. På 1970-talet försämrades lönsamheten och företaget var tvungen att minska sin arbetskraft.

De senaste 21 åren har företaget ägts av Beretta, då Tikka T3 har sålts i en miljon exemplar. Därutöver har man också tagit fram en egen kopparpatron, Powerhead blade.

Om framtiden säger man i pressmeddelandet att man fortsätter på inslagen väg genom att utveckla vapen och patroner som efterfrågas på marknaden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev