Våldet mellan jägare och aktivister har eskalerat under året vargjakt i Kölstareviret. En utveckling som Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska jägareförbundet inte försvarar. Foto: Martin Källberg

Våldet mellan jägare och aktivister har eskalerat under året vargjakt i Kölstareviret. En utveckling som Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska jägareförbundet, inte försvarar. Foto: Martin Källberg

Våld och konflikter under vargjakt ett demokratiskt nederlag

Aktivister som olagligt försöker stoppa jakten på varg i Kölstareviret har publicerat en film som visar hur bråk uppstår mellan dem och vargjägarna. Våldet i filmen har fått många att reagera.

– Det är ett nederlag för demokratiskt fattade beslut. Vi kan självklart aldrig acceptera våld eller hot från någon sida i den här konflikten, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

 

Filmen har spridits på nätet

Våldet i filmen har fått många att reagera. Den har fått stor spridning.

–  Vi försvarar inte jägare som använder våld, men vi kan heller inte acceptera aktivister som under flera veckor provocerar, hotar och saboterar legal verksamhet, säger Torbjörn Larsson.

Aktivisterna har under den pågående vargjakten återkommande försökt störa och förhindra jakten. Vid minst fem tillfällen har de sökt upp jägare på samlingsplatser och ute i skogen i Kölstareviret.

 

Hot och hat på nätet

Aktivisterna har filmat, fotat, de har använt megafoner och på andra sätt försökt störa jakten och jägarna. De har blockerat vägar och saboterat lås och vägbommar.

Bilder och filmer från vargjakten har lagts ut på nätet med hånfulla och hotfulla kommentarer.

Jägarnas familjer har också drabbats av hot och hat.

 

Situationen förvärrades

Situationen har allt mer förvärrats och i slutet av förra veckan ledde det fram den situation som filmades, redigerades och därefter publicerades på sociala medier, Aftonbladet.se och i TV 4.

Aktivisterna i gruppen Hunt saboteurs Sweden står bakom aktionerna mot jägarna och vargjakten.

För Svenska Jägareförbundet är händelserna i Kölstareviret ett demokratiskt haveri som måste få konsekvenser.

 

Jägareförbundet kritiskt

– Jag förutsätter att polis och åklagare utreder de misstankar om brott som finns, riktade mot båda sidor i den här konflikten. Men det finns också ett annat mer grundläggande problem som lagstiftande församlingar och myndigheter måste titta på. Vi är i en situation där kriminella grupper medvetet försöker förhindra demokratiskt och lagligt beslutad verksamhet. Vi måste ha ett samhälle som skyddar de människor som ska verkställa tagna beslut, säger Torbjörn Larsson.

Svenska Jägareförbundet efterlyser nu både sans och vett i debatten.

– Det här är inte värdigt en demokrati. Vi måste sätta ner foten nu, säger Torbjörn Larsson.

 

Utredningar pågår

Polisen i Västmanland håller på att sammanställa alla anmälningar från jägare och aktivister. Olika utredningar kan och kommer att gå in i varandra. Det rättsliga efterspelet kan bli långdraget.

Bland bevisen finns jägarnas egna filmer från händelsen i förra veckan, och andra händelser där aktivisterna medvetet stört pågående jakt.

– Vi följer det här på alla plan och låter polisen utreda misstankarna om brott. Vi kan inte uttala oss om enskilda händelser, men Jägareförbundet jobbar istället för att se till att liknande situationer inte ska uppstå igen. Jägarna som deltar i vargjakten är laglydiga människor som ska skyddas av samhället, säger Torbjörn Larsson.

För Jägareförbundet är det också viktigt att kyla av situationen. Våldet i samband med vargjakt får enligt Torbjörn Larsson inte trappas upp.

Istället måste vargjakt bli både accepterat och naturligt som en normal del i förvaltningen av vargstammen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev