Valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson ser ingen möjlighet att hitta en ny kandidat till ordförande i Jägareförbundet före stämman i juni. Foto: Martin Källberg

Valberedningens ordförande: Ett olyckligt avhopp

Premium

Valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson tycker det är olyckligt att Per Klingbjer valt att hoppa av som kandidat till ordförande i Jägareförbundet. På ett möte under söndagen diskuterade länsföreningarna två möjliga vägar framåt – att välja Henry Sténson som ordförande, eller att hålla en extra stämma senare för att ge valberedningen tid att ta fram en ny kandidat.

Jan Henricson Publicerad 10 maj 2021 - 17:16

Jägareförbundets valberednings ordförande Jan-Olov Ragnarsson förde under förra veckan diskussioner med Per Klingbjer, som då var tveksam till att ställa upp som ordförandekandidat vid årsstämman i början av juni. I fredags fick han definitivt besked. Klingbjer hoppar av.

Valberedningens kandidat hoppar av nomineringen som ordförande

– Jag respekterar Pers beslut, men det är olyckligt att vi hamnat i den här situationen. Att valberedningen under den korta tid som återstår till stämman ska lägga fram förslag om en ny kandidat är inte möjligt, säger valberedningens ordförande Jan-Olov Ragnarsson.

 

En majoritet

Enligt Jan-Olov Ragnarsson hade Per Klingbjer en majoritet av ombuden bakom sig när han valde att lämna.

– Ja, så var det. Jag är också övertygad om att förbundet hade slutit leden och gått vidare, även efter en intensiv diskussion och delade meningar om vem som skulle bli ordförande. Men nu gäller det att hantera det uppkomna läget på bästa sätt.

 

Extra stämma?

Under söndagen hade valberedningen ett möte med Jägareförbundets länsföreningar, då två alternativ fördes fram.

– Henry Sténson har lanserats som ny ordförande av ett antal länsföreningar och han kandiderar såvitt jag vet fortfarande, och kan väljas på stämman. Det andra alternativet är att vi håller en extra stämma senare för att valberedningen ska få tid att komma med en ny kandidat, säger Jan-Olov Ragnarsson.

 

Är det möjligt att ni försöker övertala Torbjörn Larsson att sitta kvar ett år till?

– Torbjörn har aviserat att han vill avgå och det måste man respektera, så jag ser inte att det är aktuellt.

 

Vad säger du som valberedningens ordförande om debatten som varit om ordförandevalet?

– Jag respekterar att det finns de som inte ställde sig bakom vårt förslag. Så är det i en demokratisk process, och att det blir motförslag och diskussioner hör till spelets regler. Sedan kan jag tycka att det varit lite för höga tongångar under den sista tiden. Inte bara kring ordförandevalet, utan också vad gäller det som händer kring allmänna uppdraget. Det är tråkigt, och det gynnar inte förbundet, säger Jan-Olov Ragnarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev