En månad före årsstämman hoppar Per Klingbjer av nomineringen som ny ordförande i Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Valberedningens kandidat hoppar av nomineringen som ordförande

Premium

Per Klingbjer, valberedningens kandidat till ny ordförande i Svenska Jägareförbundet, har valt att hoppa av en månad före årsstämman.
– Jag står inte längre till förfogande. Beslutet fattade jag i fredags, säger Per Klingbjer.

Boo Westlund Publicerad 10 maj 2021 - 17:09

Under de senaste veckorna har det luftats många åsikter om valberedningens förslag Per Klingbjer och motkandidaten Henry Sténson där de båda har ställts mot varandra.

Det har varit en öppen och offentlig debatt som i vissa stycken upplevs som hätsk och hård, med tydliga inslag av personangrepp. För att vara ett val i Svenska Jägareförbundet har det tagit helt nya och oväntade proportioner, där Per Klingbjer nu känner att han inte längre vill ställa upp.

– Jag har inte längre förtroende för processen. En offentlig debatt kan jag leva med, men någonstans har processen gått för långt, säger Per Klingbjer.

 

Smutsig debatt

Han har full respekt för att det finns olika åsikter och att det kan finnas alternativ i ett val av ny ordförande i Jägareförbundet. Men Per Klingbjer menar att de som den senaste tiden valt att föra en öppen och offentlig process inte förstått vilken skada de orsakar.

– Man valde en offentlig debatt, och sedan är cirkusen igång, säger Per Klingbjer.

Valberedningens ordförande: Ett olyckligt avhopp

Det har bland annat lett till att personer med koppling till hans andra uppdrag och även anställning ställt frågor om hans tilltänkta roll och arbetsinsats som ordförande i Jägareförbundet.

Där och då var en gräns nådd.

– Jag har gjort en sammanvägd bedömning av dessa faktorer och kommit fram till att det gått för långt, säger Per Klingbjer.

 

Var du oförberedd på den här situationen?

– En offentlig debatt kan jag leva med, jag kan ta vilka diskussioner som helst men nu tycker jag att det har gått för långt. Det är dessutom olyckligt, för det leder till ökad splittring i förbundet, säger Per Klingbjer.

 

Hur reagerade valberedningen på ditt beslut?

– Det är en fråga mellan mig och valberedningen, den tänker jag inte kommentera offentligt.

 

Valberedningens arbete verkar inte ha varit fullt ut förankrat i förbundet och länsföreningarna?

– Valberedningen har en jätteviktig uppgift, och det är att ge förslag på en bra sammansatt styrelse och bereda detta internt. Det är deras uppgift. Det är en intern process. Sedan kan det komma upp golvnomineringar på en stämma och då får man rösta och det är inget konstigt i det. Vi är en folkrörelse och en ideell förening med förtroendevalda som arbetar ideellt på sin fritid och det skiljer sig från näringslivet och offentlig sektor. Jag har lång erfarenhet av arbete i ideell sektor, men för mig är det främmande att driva personvalsfrågor externt och jag hoppas att förbundet kan hitta en bättre process.

 

Det pågår också en het debatt om allmänna uppdraget, och hur förbundsstyrelsen hanterat den frågan. Känner du att det också har påverkat debatten kring ordförandevalet?

– Det finns en risk att man inte har kunnat hålla isär de frågorna, säger Per Klingbjer.

 

Känner sorg

Han får nu mer tid för jakt och familj, men känner samtidigt en sorg och oro över hur Jägareförbundet ska hantera situationen.

– Det här är inte bra för förbundet, och det finns en uppenbar risk att andra utnyttjar det mot oss. Jag ser en ökad splittring i förbundet, säger Per Klingbjer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev