söndag 24 september

Birgitta Isaksson föreslås av en enig valberedning som ny ordinarie ledamot av Svenska Jägareförbundets styrelse. Hon ersätter KG Abramsson. Foto: Lars-Henrik Andersson

Valberedningens förslag: Isaksson ersätter Abramsson

Premium

Svenska Jägareförbundets valberedning föreslår att Birgitta Isaksson väljs in i förbundsstyrelsen vid förbundsårsstämman i juni, då KG Abramsson avböjt omval. Till ordförandeposten föreslås omval av Peter Eriksson.
– Valberedningens beslut är enhälligt, säger valberedningens ordförande Bertil Jonsson till Svensk Jakt.

Bertil Jonsson.

Helgen den 17–18 juni håller Svenska Jägareförbundet sin ordinarie årsstämma i Helsingborg. Efter den turbulenta årsstämman 2021 blev fjolårets stämma – i Kalmar – en avsevärt mindre uppslitande tillställning, men vad gäller posten som valberedningens ordförande blev Bertil Jonsson något av en ”sista minuten-lösning”. Detta då den så kallade beredningsgruppen inte hade lyckats finna någon kandidat till uppdraget.

Under sittande stämma föreslogs då Bertil Jonsson, som fanns närvarande på stämman som representant för Jägareförbundets samarbetspartner Studiefrämjandet (där Jonsson är vice ordförande) – ett förslag som antogs av en enhällig stämma.

 

Ny ordförande i valberedningen

Bertil Jonsson har under året på posten noterat att förbundsstyrelsen jobbar på med större intensitet än tidigare.

– Valberedningen har noterat att förbundsstyrelsen har aktiverat sig, man har ökat intensiteten i sitt arbete. Det är något som jag uppfattar varit fallet under de senaste två åren. Den signalen har vi även fångat upp från förbundets tjänstemän, som märker av ett ökat ’inre arbete’ i förbundet, säger Bertil Jonsson.

– Som situationen nu ser ut, med en styrelse som varit klart mer aktiverad under de senaste två åren, kommer valberedningen inte med några revolutionerande förslag. Det budskapet framfördes till länsföreningarnas ordförande vid ordförandekonferensen i februari, och det togs då emot utan några protester, berättar Bertil Jonsson.

 

Missnöje med valberedningens arbete

Omval – efterlyser framtida ordförandeprofil

KG Abramsson.

Förbundets ordförande väljs alltid på ett år, och valberedningen föreslår omval av Peter Eriksson, som varit förbundets ordförande sedan den turbulenta årsstämman 2021.

Därutöver löper mandattiden ut för fem ledamöter i förbundsstyrelsen: KG Abramsson och Mikael Samuelsson (från norra valregionen), Lennart Johannesson (mellersta), Anders Gruvaeus (södra) samt Erik Ågren.

Av dessa har KG Abramsson avböjt omval, medan de resterande fyra kandiderar för att fortsätta i förbundsstyrelsen. Valberedningen föreslår därför omval av Samuelsson, Johannesson, Gruvaeus och Ågren.

Som ersättare för avgående KG Abramsson föreslås Birgitta Isaksson, tidigare ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

– Valberedningens beslut är enhälligt, understryker Bertil Jonsson.

 

Peter Eriksson fortsätter som ordförande i Jägareförbundet

Peter Eriksson.

Svenska Jägareförbundets valberedning har även börjat spana mot horisonten vad gäller framtida ordförandekandidater i förbundet, och skickat en efterlysning till länsföreningarna med önskan om inspel i frågan.

– Det finns skäl att börja fundera över vilken profil förbundet vill ha på en kommande ordförande. Om det sedan blir aktuellt till nästa år, eller om två år, är för tidigt att säga, men från valberedningen har det till länsföreningarnas ordförande gått ut ett budskap om att börja fundera över detta.

Enligt Bertil Jonsson handlar det bland annat om hur viktig kopplingen till Jägareförbundet ska vara: om det krävs att en kommande ordförande har en stark tidigare förankring i förbundet, eller om man ska rekrytera en ordförande utifrån.

– Det hänger också ihop med vilken profil man vill ha på en kommande ordförande: prioriterar man den starka interna förankringen, eller tänker man sig en person med en mer utåtriktad profil? Detta är en viktig uppgift för den valberedning som väljs vid stämman i juni, säger Bertil Jonsson.

 

Hur ställer du dig till att fortsätta som ordförande i valberedningen?

– Om jag får den frågan kan jag tänka mig att fortsätta. Jag är inte säker på att det är bra om en valberedningsordförande bara sitter ett år, det kan nog vara bra med lite längre kontinuitet, men det är upp till årsstämman att avgöra, säger Bertil Jonsson.

 

Nuvarande förbundsstyrelse i Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars Nilsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev