…"/>

V: Vi motsätter oss att regeringen återigen försöker öppna upp för licensjakt på vargar

Jens Holm (V).

10 december 2013 beslutade riksdagen att vi bland annat ska tillåta licensjakt på varg i landet och att länsstyrelserna själva ska fatta beslut om skyddsjakt på stora rovdjur. Båda delarna i riksdagsbeslutet har därefter stoppats på grund av överklagningar till domstolar. Vad tycker Jens Holm (V) om det?
– Vi motsätter oss att regeringen återigen försöker öppna upp för licensjakt på vargar. Och vi beklagar att så viktiga frågor som rovdjurspolitik och viltförvaltning fastnar i domstolar, men det är inte så konstigt när regeringen försöker driva igenom beslut som saknar juridisk trovärdighet. Vi borde kunna lösa dessa frågor i ett brett politiskt samförstånd. 

Vad är viktigast för dig och Vänsterpartiet: Att det går bedriva löshundsjakt i hela landet eller att det finns en stark vargstam med höga, lokala vargkoncentrationer? 
– Vi måste kunna hålla två bollar i luften; både ha kvar våra rovdjur och tillåta olika former av jakt. 

Hur många vargar vill ditt parti ha i landet innan vargstammen tål beståndsreglerande jakt? Vänligen hänvisa inte till någon forskare här utan kom med ditt partis ståndpunkt. 
– Vi anser inte att partier ska sätta exakta siffror för någon art. När det gäller att bevara andra arter är det självklart att vi lutar oss mot expertisen, så borde vi förstås göra även här. Vi anser att Rovdjursutredningen var bra och bidrog med ett underlag som man kan luta sig mot. 

Vargdebatten är mer infekterad än någonsin. Debatten präglas av polarisering, högt tonläge och till och med dödshot. Vilket ansvar har du och dina politikerkollegor till att det blivit så här – och hur ska vi komma ifrån detta? 
– Vi politiker har verkligen ett stort ansvar. Vi beklagar att regeringen inte tycks intresserad av breda överenskommelser som kan bidra till lösningar på problemet. 

Då svarar partierna

1 mars Irene Oskarsson (KD)
2 mars Anita Brodén (FP)
3 mars Josef Fransson (SD)
4 mars Helena Leander (MP)
5 mars Anders Ahlgren (C)
6 mars Helén Petterson (S)
7 mars Bengt-Anders Johansson (M)
8 mars Jens Holm (V)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev