Utredning tillsätts för att ta fram ny jaktlagstiftning
Regeringen tillsätter en utredning i syfte att skapa en modern lagstiftning för långsiktigt hållbar jakt och viltvård som är enkel att tillämpa.
Enligt regeringen är syfte med översynen att få till stånd dels en modern lagstiftning med tydlig systematik och moderna bestämmelser för långsiktigt hållbar jakt och viltvård, dels ett förbättrat genomförande av EU-rättsliga regler på jaktområdet och säkerställa att genomförandet inte avser andra arter än dem som omfattas av EU-reglerna.
– Regeringen har i dag beslutat att tillsätta en utredning för att se över jaktlagstiftningen. Syftet är att vi ska modernisera jaktlagstiftningen. Det här var något som vi hade på gång redan 2012, en utredning som Socialdemokraterna valde att lägga ner, säger landsbygdsminister Peter Kullgren till Svensk Jakt, och menar också att det var på tiden:
– Det har hänt en hel del sedan den här lagen instiftades, 1987.
EU och förenkling
– En allmän regelförenkling ingår i det här uppdraget, till exempel. Vi kan också konstatera att sedan den här lagen formulerades så har både jaktformer och tillgängliga hjälpmedel förändrats, liksom viltets utbredning, med en ökning av vissa stammar och så vidare.
Lagen måste också vara mer i samklang med EU.
– En annan del är också att man behöver titta på hur EU-rättsliga regler genomförs. Det är något som ständigt påverkar oss och vår lagstiftning.
Uppdraget för utredaren är att ta fram förslag på en ny jaktlag och en ny jaktförordning samt ta ställning till om den straffrättsliga regleringen i jaktlagstiftningen och regleringen av överklagbarhet av beslut behöver ändras.
Jaktsabotage
Förslag på hur möjligheterna till jakt på allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon kan förenklas samt analysera om ytterligare reglering behövs mot så kallat jaktsabotage.
– En viktig del som jag också vill lyfta är att det ska analyseras om ytterligare reglering behövs för att beivra så kallade jaktsabotage. Vi vet och hör ibland ganska hemska berättelser där man klättrar upp i jakttorn som rasar ihop för att något varit där och saboterat. Eller rena sabotage under jakt, och så vidare. Det är ett viktigt område som utredaren ska titta på, säger Peter Kullgren.
”Stort förtroende”
Till särskild utredare har regeringen utsett Mats Wiberg som sedan 2018 är rättschef och chef för Ledningsstöd på Statens fastighetsverk.
– Vi har stort förtroende för att han ska göra ett noggrant och sakligt arbete, säger Peter Kullgren.
Vem har föreslagit den här utredningen?
– Det är jag som föredragit det här för regeringen i dag, men det är regeringen kollektivt som fattar beslut om att tillsätta utredningar. Det är något som vi varit helt överens om att vi ska göra.
Vad händer när utredningen är klar?
– Det normala förfarandet är att man då kan skicka utredningen på remiss. Då tar vi in synpunkter. Därefter formulerar regeringen en proposition till riksdagen och därefter är det lagrådet och sådana formella processer. Därefter beslutar vi om förändringarna.
Redovisning hösten 2025
Det är breda penseldrag som gäller för arbetet vilket är en medveten strategi.
– Ja, regeringen vill med den här utredningen se om vi kan modernisera och effektivisera den jaktlagstiftning som vi har för att förenkla både för rättsvårdande myndigheter och andra myndigheter involverade i jakt, men absolut också för den enskilde jägaren. Det är ambitionen, säger Peter Kullgren och fortsätter:
– Det är två utredningar som är viktiga inom jaktområdet. Dels för att vi vill ha en jakt- och viltvårdsmyndighet och att vi ser över jaktlagstiftningen.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2025.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.