Maten är slut, och då kostar råbocken på sig att lipa åt fotografen. Foto: Jimmy Karlsson

Utfodring till glädje för djur och människa

Efter en vinter av utfodring står våren för dörren även i Kalix. Där har Jimmy Karlsson boende i Karlsborgsverken utfodrat rådjuren hela vintern, och fortfarande återkommer djuren för att se om det finns något gott att äta.

– Så här missnöjd blir man när det är tomt på utfodringsplatsen. Inte blir det bättre av att man ser ut som om tåget kört över en, när hornen fejas och vinterpälsen ska fällas, säger Jimmy Karlsson, som fotograferat rådjuren under vintern.

Nu har bockarna börjat feja sina horn och göra redo för sommaren. Den här bocken har blivit mycket tam under vintern, och kommer springande när han hör att Jimmy fyller på mat.

 

Lockade många djur

– Detta är första vintern jag har rådjur på min tomt. En äldre herre i grannbyn har utfodrat dem tidigare, men han blev sjuk och kunde inte fortsätta, säger Jimmy och fortsätter,

– En morgon stod det plötsligt ett rådjur här och jag förstod direkt att det var ett av ”hans”. Jag åkte in till stan och köpte en säck viltfoder så fort Granngården öppnat. Jag hade ingen vettig lösning för utfodring så jag skruvade helt sonika fast en plastbunke ovanpå några lastpallar, säger Jimmy.

 

Bocken kommer springande när den hör att maten fylls på. Foto: Jimmy Karlsson

Utökar och förbättrar

Det har varit en del pyssel att hålla den ren ifrån snö. Inte blev det mindre jobb när det en dag var två rådjur här. Påfyllningsfrekvensen ökade drastiskt. När det sen en dag var sju rådjur på plats blev det många påfyllningar per dygn.

– I sommar ska jag handla plywood och bygga en riktig utfodringsautomat till dem, säger Jimmy Karlsson.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev