Det är en tuff vinter för rådjuren. Många ufodrar dem med renpellets, vilket länsstyrelsen tycker är olämpligt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Konflikt kring rådjursutfodring i norr

Länsstyrelsen i Norrbotten tycker det är olämpligt att utfodra rådjur med renfoder. Frågan är vad jägarna och viltvårdarna ska utfodra rådjuren med i stället.

Det är Sameradion som rapporter om irritation i skogarna utanför Råneå. Renskötaren Henrik Andersson, Gällivare skogssameby, säger till Sameradion att folk ringer till honom och är irriterade över att renarna äter upp fodret för rådjuren.

– Det känns ganska eländigt, för vi har annat att göra och inte hämta en ren här och där på varenda utfodringsplats som sätts ut för rådjuren, säger Henrik Andersson till Sameradion.

 

”Olämpligt”

Han får medhåll av länsstyrelsen.

Erik Gustavsson, enhetschef vid naturresurs- och rennäringsenheten, tycker inte det är bra att jägare och viltvårdare utfodrar rådjur med renfoder.

– Renpellets är anpassade för renar och lockar till sig dessa. Det är olämpligt att locka till sig renen som är ett tamdjur till sin trädgård från dess normala plats, i synnerhet om man inte kan acceptera att renarna är där och äter av fodret, säger han.

Renpellets lockar renen till utfodringsplatserna, något som ogillas av både jägare och renskötare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vad anser du att jägarna och viltvårdarna bör utfodra med i stället?

– Foder som inte lockar till sig renar. Om man ändå använder renfoder får man acceptera att det lockar dit renar som äter av fodret. På vintern äter renen renlav eller foder avsett för renar som innehåller renlav. Renen känner lukten av lav på långt avstånd. Denna typ av foder bör absolut undvikas i villaträdgårdar om man inte vill ha ren där, säger Erik Gustavsson.

Han betonar att länsstyrelsen inte kommer agera i frågan på något sätt.

Erik Gustavsson kan dock inte svara på vilket alternativ till renfoder som jägare kan ge till rådjuren.

 

”Äter det mesta”

Eskil Lugnet i Vojakkala utanför Haparanda har lång erfarenhet av rådjursutfodring. Han säger sig förstå båda sidor.

– Vi kan inte flytta rådjuren härifrån och rådjuren kommer att dö om man slutar med utfodringen nu. Även om du utfodrar med annat än renpellets så kommer renen äta av det. Renarna äter det mesta när de är utsvultna. Det man kan göra är att bygga en rensäker foderautomat, men renarna kommer att söka sig till utfodringsplatsen i alla fall, säger Eskil Lugnet.

Eskil Lugnet anser att både renskötare och jägare som utfodrar rådjur måste försöka förstå varandra bättre. På bilden syns den foderautomat som är särskilt anpassad för rådjur. Foto: Lars-Henrik Andersson

Förståelse

Han anser att både renskötare och jägare/viltvårdare måste försöka ha förståelse för varandra.

Vidare berättar Eskil Lugnet att hans erfarenhet är att renen inte tränger undan rådjuren från utfodringsplatserna.

– På Seskarö är utfodringen ganska stor och dit kommer älg, rådjur och ganska många renar och det verkar inte som om rådjuren flyr undan för att renen också är där.

Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent Norrbotten.

Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

”Hedervärd insats”

– Enligt jaktlagen är markägare och jakträttsinnehavare skyldiga att utföra viltvård. De som nu utfodrar tar ett ansvar och gör en stark och hedervärd insats för rådjuren, särskilt med tanke på den snörika vintern, säger jaktvårdskonsulent Niklas Lundberg och fortsätter:

– Det är olyckligt att det uppstår konflikter. Det är därför viktigt att berörda parter samverkar när det uppstår problem.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev