Publicerad 31 januari 2018 - 16:12

Utfodring, rovdjur och hot mot eftersöksjägare. Det var några ämnen som togs upp i riksdagen när jakt, viltvård och jaktmotioner  behandlades i miljö- och jordbruksutskottet. Foto: Melker Dahlstrand

Utfodring och rovdjur i riksdagsdebatt

Utfodring, rovdjur, rörlig belysning och Jägareförbundets allmänna uppdrag var några frågor när riksdagen debatterade jakt och viltvård. Utgångspunkten var miljö- och jordbruksutskottets betänkande där samtliga jaktmotioner avslogs.

De flesta av partiernas jaktpolitiska talespersoner var på plats när en liten skara riksdagsledamöter diskuterade jakt och viltförvaltning på onsdagen.

Mot bakgrund av att miljö- och jordbruksutskottet i sitt betänkande avslagit samtliga motioner i ämnet blev debatten aldrig riktigt het. Ledamöterna röstade naturligtvis för sina reservationer, där de vill att just deras förslag ändå ska antas av riksdagen.

De flesta av motionerna har avslagits med motiveringen att arbete och beredningar pågår. Det gäller till exempel utfodring där regeringen tidigare fått bakläxa av riksdagen på sitt förslag om ett generellt utfodringsförbud.

– Man önskar att regeringen skulle återkomma med ett förslag som ligger i linje med utskottets förslag, att förbud mot utfodring ska kunna utfärdas lokalt, där så behövs, när andra åtgärder inte haft önskad effekt. Istället sägs det att frågan bereds, men jag får intrycket att man inte gör någonting, sa Lars Tysklind (L) under debatten.

 

Pengar ur viltvårdsfonden

I övrigt präglades debatten av att de vanliga positionerna intogs, där Vänsterpartiet och Miljöpartiet utmärker sig som riksdagens mest jaktkritiska partier.

Till exempel ansåg Jens Holm (V) att en större del av pengarna som jägarna betalar till viltvårdsfonden ska gå till miljöorganisationer. Han menade att det är fel att jägarorganisationerna får en sådan stor del till sitt arbete när andra organisationer kan göra insatser för viltförvaltningen.

Sten Bergheden (M) sa i sitt anförande att det är uppenbart att Socialdemokraterna i regeringen inte prioriterar jakt och viltförvaltning, eftersom man överlåtit denna viktiga fråga till Miljöpartiet. Han betonade också att hans parti även i fortsättningen ska slå vakt om jägares och sportskyttars vapeninnehav, liksom att Jägareförbundet även i framtiden ska ha ansvar för det allmänna uppdraget.

 

Gillar många vilt

Runar Filper (SD) pekade i sitt anförande på det orimliga i att miljöorganisationer får bidrag för att motverka myndighetsbeslut. Som exempel tog han hur Naturskyddsföreningen får bidrag av Naturvårdsverket för att försöka stoppa vargjakt i domstolsprocesser.

Centerpartiets Eskil Erlandsson tycker det är roligt och bra att det finns starka viltstammar i landet, men pekade på vilka problem de emellanåt orsakar. En väl fungerande viltförvaltning är nödvändigt för att ta hand om sådana bekymmer.

– Då tycker jag det är på gränsen till oförskämt att regeringen inte återkommer med ett förslag som gör det möjligt att åtgärda problemen, sa Eskil Erlandsson med hänvisning till att det sedan regeringen fick nej i riksdagen till ett generellt förbud mot utfodring, inte tagits några nya initiativ i frågan.

 

Om jaktsabotörer

I debattens avslutande del utmanades Jens Holm (V) av kristdemokraten Magnus Oscarsson som tog upp den rykande aktuella frågan om jaktsabotage.

Oscarsson tog avstamp i de hot och till och med handgripligheter som drabbar eftersöksjägare som på samhällets uppdrag letar upp och avslutar lidandet för trafikskadat vilt. Han frågade vad Holm vill göra för att skydda dessa hjältar.

Jens Holm svarade att det självfallet inte var acceptabelt, men att man ska komma ihåg att det förekommer övergrepp från både jägare och jaktmotståndare.

 

Hela riksdagsdebatten om jakt och viltvård kan ses här

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Viltvård
  Så stödutfodrar du rådjur
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se