Foto: Johnny Olsson

Utbrett kaninvirus smittar även harar

Utbredningen av en ny typ av kaningulsotsvirus är stor i Sverige. Det nya viruset smittar dessutom harar. Det visar en ny avhandling.

Kaningulsot (RHD) är en mycket smittsam och allvarlig sjukdom hos vilda och tama kaniner. Sjukdomen upptäcktes på 1980-talet och har spridits runt om i världen. Den ger allvarliga leverskador och leder mycket ofta till att djuren dör. Under 2010 upptäcktes ett nytt virus hos kaniner, RHDV2, i Frankrike. Den nya virustypen påminner om RHDV, men dödar även unga kaniner och harar, som tidigare inte hade drabbats.

Aleksija Neimanis har i en avhandling vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, undersökt introduktionen och spridningen av det nya kaningulsotsviruset, RHDV2, i Sverige, samt hur själva sjukdomen ter sig.

Aleksija Neimanis. Foto: Therese Selén/SVA

Aleksija Neimanis. Foto: Therese Selén/SVA

– Vi har sett att utbredningen är väldigt stor i Sverige. Det nya viruset sprider sig lätt och kan smitta ett större antal arter och fler åldersgrupper än klassiska lagovirus, säger Aleksija Neimanis i ett pressmeddelande från SVA.

 

Liknar fältharesjukan

Avhandlingen visar att det nya viruset även drabbar två sorters harar: fälthare och skogshare. De harar som smittas utvecklar en sjukdom som liknar fältharesjuka och hararna verkar nu smittas av kaniner.

– Vi borde vara rädda om våra harar i Sverige. I södra Sverige minskar populationerna av skogshare och nu finns dessutom potentiellt nya hot i form av detta nya virus. Vi vet att fyra sorters harar kan drabbas, men vi utesluter inte heller en risk att alla harar kan smittas av det nya viruset, säger Aleksija Neimanis.

Fakta

Projektet möjliggjordes bland annat genom att allmänheten skickade in rapporter och prover av misstänkta smittfall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev