Skogshare. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kaningulsot upptäckt på skogshare

För första gången någonsin har den nya varianten av kaningulsotsvirus (RHDV2) konstaterats på skogshare.

Den döda haren hittades på Hallands Väderö, ett naturreservat i Kattegatt. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har undersökt haren och den visade sig bära på den nya varianten av kaningulsotsvirus (RHDV2). Denna virustyp har aldrig tidigare konstaterats hos skogshare.

 

Drabbar kaniner

Kaningulsotsvirus drabbar framför allt kaniner medan ett närbesläktat lagovirus orsakar fältharesjuka hos harar. I södra Europa, har man på senare tid haft fall av det nya kaningulsotsviruset, RHDV2, på fälthare, kaphare och italiensk hare. Det nu upptäckta fallet är den första haren diagnostiserad med kaningulsot i Sverige och det första fallet hos skogshare överhuvudtaget.

– Det är för tidigt att säga vad denna upptäckt av kaningulsot på hare i Sverige betyder. Men mindre, isolerade populationer av skogsharar kan förmodligen påverkas negativt om smittan får spridning bland skogsharar, säger forskare Aleksija Neimane vid SVA, i ett pressmeddelande.

 

Okänd smittoväg

Typ 2 (RHDV2) är den typ som har drabbat många kaniner i Sverige under 2016, inklusive kaniner från norra Skåne och södra Halland, fastlandet som ligger närmast Hallands Väderö. Det finns inga vildkaniner på ön och det är okänt hur skogsharen smittats, men viruset kan spridas via insekter, fåglar och även via smittat material på skor och andra föremål som kommer med besökande människor.

Fakta

Kaningulsot ses i södra Sverige upp till Gävleborgs län och den nya typ 2-varianten har i dagsläget bekräftats i Blekinge, Gotlands, Gävleborgs, Hallands, Kalmar, Kronobergs, Skåne, Stockholms, Uppsala och Västra Götalands län.
En heltäckande bild av smittspridning i landet saknas dock, enligt SVA.
Under 2016 har flera större utbrott av sjukdomen förekommit på vild- och tamkaniner. Hur kaningulsot ursprungligen kom till Sverige är oklart.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev