Ett av de närmare 50 får som dödades under en vargattack på gården Molstaberg på onsdagskvällen. Som synes är hagen omgärdad av så kallat rovdjursavvisande stängsel. Foto: Privat

Upprörda känslor på vargdrabbad fårgård

Upprördheten på gården Molstaberg är stor dagen efter att så många av gårdens får dödats av varg. Inte bara för vad som hänt djuren, utan också på grund av bemötandet från länsstyrelsen i Stockholms län.

Efter att vargangreppet, då upp mot 50 får dödades, upptäckts ringde gårdens ägare till länsstyrelsens journummer. Numret anges på länsstyrelsens hemsida, med instruktionen att det är dit man ska ringa i det fall man misstänker att rovdjur dödat eller skadat tamdjur.

Anders Lindell är talesperson för gården Molstaberg. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Svaret de fick var anmärkningsvärt. Länsstyrelsen i Stockholm hade ingen jour för att kunna ta emot anmälningar eller rycka ut vid sådana här händelser, säger Anders Lindell som är talesperson för Molstabergs gård.

 

Sörmland kunde

Molstaberg ligger på gränsen till Sörmland och vid det negativa beskedet från Stockholm vände man sig istället till länsstyrelsen i Södermanlands län.

– Där fick man ett positivt bemötande. De sa att de var beredda att komma till gården för att hjälpa till, men att det krävdes ett tillstånd från Stockholms länsstyrelse först. Något man tydligen fick, säger Anders Lindell.

Anders Lindell har av en tjänsteman fått förklaringen att den uteblivna jourverksamheten i Stockholm beror på en konflikt på arbetsplatsen, som gör att besiktningsmän inte finns tillgängliga för uppdrag under kvällar och helger.

– Och det är ju fullständigt oacceptabelt. Arbetsplatskonflikter måste man faktiskt lösa utan att tredje man drabbas, säger Anders Lindell.

 

Inte tid för frågor

På torsdagseftermiddagen gick det inte att nå någon som jobbar med rovdjursfrågor på länsstyrelsen i Stockholms län. I växeln meddelar man kort att personalen är ute i fält, att de måste få arbetsro och att de inte har tid att svara på frågor från journalister.

Instruktionen om hur en djurägare ska agera vid rovdjursangrepp finns på länsstyrelsen i Stockholms läns hemsida.

När Svensk Jakt ringer till länsstyrelsens ”Tjänsteman i beredskap” bekräftar man samtalet från Molstaberg, och att det under gårdagskvällen inte gick att få tag på någon besiktningsman i länet.

– Jag ringde på de mobilnummer jag har för sådana ärenden, men ingen svarade. Senare fick jag kontakt med en chef på naturvårdsenheten som skulle ta tag i saken, uppger en tjänsteman i beredskap.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev