Jordbruksverket ska handla upp projekt som syftar till att förebygga skador av vilt i växande gröda. Foto: Anders Jarnemo

Upphandling för att minska viltskador

För entreprenörer i jordbruksbranschen finns pengar att hämta, då Jordbruksverket upphandlar projekt som syftar till att minska viltskadorna i odlade grödor.

Svensk Jakt Publicerad 7 mars 2022 - 11:33

Viltskadorna i odlade grödor har ökat på senare år. Enligt Jordbruksverket noterades viltskador på 17 procent av spannmålsarealen 2020. Motsvarande siffra 2014 var 8 procent.

Något som fått till följd att jordbrukarna avstår från att odla de för viltet mest attraktiva grödorna, som ärtor, havre och vete.

 

Vildsvin och dov

Nu går myndigheten ut med en upphandling riktad till projekt som utvecklar produkter och metoder för att minska betesskadorna från vildsvin, dovhjort och älg.

– Vi märker att viltskador är en av de saker som bekymrar Sveriges lantbrukare, bland annat på grund av att lönsamheten försämras. Det arbetas mycket med denna fråga runt om i landet och vi hoppas därför att denna insats kan göra att frågan får en skjuts framåt, säger Thomas Dalkvist på Jordbruksverkets näringsutvecklingsenhet i ett pressmeddelande.

 

Standardiserad metod ska mäta vildsvinens skador på gröda

Upphandlingen av projekten finansieras genom landsbygdsprogrammet, och den som vill delta kan lämna anbud till och med 31 maj i år.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram