Skadorna som orsakas av vildsvin i jordbruksgrödor har minskat de senaste åren, enligt Jordbruksverket. Foto: Kenneth Johansson

Minskande skador av vildsvin i jordbruket

Vildsvinsstammen minskar och skadorna som djuren orsakar i lantbrukets grödor med den. Enligt Jordbruksverkets insamlade statistik var skadorna 2023 lägre än 2020, men högre än 2014.

På riksnivå hade skadorna orsakade av vildsvin minskat med 44 procent 2023 jämfört med 2020 och ökat med tolv procent jämfört med 2012.

Men minskningen av skador innebär inte att de är obetydliga. Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att 47 800 ton spannmål förstördes 2023 på grund av de vilda svinens härjningar i åkermarkerna.

Nu en tredjedel

Åren 2014 och 2020 stod vildsvinen för cirka hälften av det totala skördebortfallet i spannmålsgrödorna, enligt de viltskadeundersökningar som gjordes.

Mätningen 2023 visade att vildsvin fortfarande är det vilt som ställer till mest besvär då de orsakar en tredjedel av de totala skadorna, även om de har minskat sedan den förra statistikinsamlingen.

Dov och gäss

Samtidigt som vildsvinsskadorna minskar, ökar de som orsakas av dovhjort och gäss, skriver Jordbruksverket. Högst andel viltskador konstateras i Södermanland.

Myndighetens statistik baseras på att lantbrukare lämnar information om viltskador i samband med att uppgifter om årets skördar samlas in för olika grödor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev