Hur mäter och bedömer vi vildsvinens och annat klövvilts skador i gröda? Naturvårdsverket vill ta fram en standardiserad metod i samarbete med SLU och Högskolan i Halmstad. Foto: Martin Källberg

Standardiserad metod ska mäta vildsvinens skador på gröda

Naturvårdsverket har beställt en utredning om de metoder som används för att inventera och bedöma skador av vildsvin och även annat klövvilt i grödor.

Regeringen har tidigare gett Naturvårdsverket uppdraget att sammanställa kunskapen om hur man mäter och bedömer kostnaden för betesskador i lantbruket. Naturvårdsverket har därefter gett Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Högskolan i Halmstad uppdraget.

 

Drönare och enkäter

De ska tillsammans beskriva vilka former av inventering som är aktuella, och det handlar i första hand om enkäter, inventering från mark samt flyginventeringar som kan bedömas både manuellt och automatiskt.

 

Utvecklar ny metod

”Ingen av metoder är utan problem utan behöver vidareutvecklas och kombineras. Det är viktigt att samtliga parter har förtroende för den metod som valts. Naturvårdsverket ska med hjälp av kunskapssammanställningen nu utveckla en standardiserad metod för att inventera skador i gröda orsakade av vildsvin,” skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Metoderna har beskrivits i en rapport som finns här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev