Miniminivån om antal föryngringar är överträffad med råge i södra Sverige. Men om det blir jakt i vinter är osäkert. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tveksamt med vargjakt i södra Sverige

Premium

Antalet vargar i södra Sverige överskrider med marginal den fastställda miniminivån. Trots det är det tveksamt om det blir någon licensjakt till vintern.

Den här veckan är det meningen att Naturvårdsverket ska besluta om delegationsordningen inför vinterns vargjakt. De senaste åren har länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet fått förtroendet att besluta om licensjakt på varg.

Inventeringen 2021–2022 visar att det finns marginal för licensjakt även i södra Sverige, då det i länen som ingår i södra rovdjursförvaltningsområdet har hittats fyra revirmarkerande par samt fem familjegrupper, varav två delas med angränsande län i mellersta förvaltningsområdet.

Inventeringen visar: Vargstammen upp 18 procent på ett år

Vargtätt län

I Skåne finns en familjegrupp varg. I Jönköpings län finns ett revirmarkerande par samt en familjegrupp som delas med Västra Götaland. Östergötland har en familjegrupp.

Södermanland är vargtätast, enligt inventeringsresultatet. Där återfanns tre revirmarkerande par samt två familjegrupper varav en delas med Stockholms län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Grovt räknat, och med att multiplicera varje revir med 10, vilket är den vedertagna beräkningsmodellen, kan det i södra Sverige efter vårens valpning finnas ett 90-tal vargar.

 

Berömd siffra

Planerna för vargstammen säger att södra Sverige, det vill säga det södra rovdjursförvaltningsområdet, har en miniminivå på en halv familjegrupp, det vill säga 5 vargar. Motsvarande siffra för norra förvaltningsområdet är 1 familjegrupp och för mellersta området 28,5 familjegrupper.

Tillsammans och multiplicerat med 10 den närmast berömda siffran 300 vargar som Naturvårdsverket på regeringens uppdrag reviderade antalet till, efter att riksdagen i 2013 års rovdjursbeslut slagit fast ett intervall för gynnsam bevarandestatus till en miniminivå om 170–270 vargar i landet.

Efter det, så sent som i våras, har Naturvårdsverket tagit beslut som innebär att referensvärdet höjs ytterligare.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

Mål och politik

Carl-Johan Lindström, Naturvårdsverket.

På Naturvårdsverket vill chefen för viltförvaltningsenheten, Carl-Johan Lindström, i princip inte säga något om kommande vargjaktbeslut.

– När ett förvaltningsområde överstiger miniminivån finns det formella möjligheter att delegera rätten att få besluta om licensjakt på varg till länsstyrelserna, såvida de politiska målen för vargstammen också är uppfyllda, säger Carl-Johan Lindström.

– Södra förvaltningsområdet har en miniminivå på 0,5 föryngringar, så i den meningen finns det förutsättningar att delegera beslutsrätten till länsstyrelserna, men mer än så kan jag inte säga, fortsätter han.

Senare i den här veckan ska Naturvårdsverkets generaldirektör ta del av tjänstemännens förslag. Enligt Carl-Johan Lindström är det möjligt att det kommer ett beslut efter det.

 

Tror inte på jakt

Gunnar Glöersen, Jägareförbundet.

Även om länsstyrelserna får delegation att besluta om vargjakt bedömer Jägareförbundets vargexpert Gunnar Glöersen att det inte blir någon sådan i södra Sverige.

Att miniminivån om 0,5 föryngringar i södra förvaltningsområdet överstigs med råge tror han inte har någon betydelse.

– Det är möjligt att länsstyrelserna får delegation, men jag tror inte att man kommer att besluta om någon vargjakt. När målen för vargförvaltningen hela tiden anpassas till verkligheten, i stället för att i planerna bestämmas som fasta mål, kommer länsstyrelserna att anpassa sig. Vi har många gånger påtalat det orimliga i att bedriva viltförvaltning på det sättet, tyvärr utan att få någon respons, säger Gunnar Glöersen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev