Två nya fall av trikinsmittade vildsvin
PremiumFörra året testades 138.500 skjutna vildsvin för trikiner. Av dem konstaterades sex djur ha trikiner i musklerna. I januari har två nya fall konstaterats.
– Det är ingen ökning eller förändring, men ändå tillräckligt många för att vi ska fortsätta testa alla vildsvin. Det är en billig livförsäkring, säger Bitte Ljungström, vd och parasitolog vid Vidilab AB i Enköping.
Förra veckan gjorde Vidilab i Enköping fynd av trikiner i en gylta skjuten i Johannishus i Blekinge län. Det är det andra konstaterade smittade vildsvinet i år, sedan en galt skjuten på Vikbolandet i Östergötland också visat sig ha trikiner.
Förra året gjordes sex fynd av trikiner i skjutna vildsvin, fördelat på tre djur i Stockholm, två i Västra Götaland och ett i Östergötland.
Ingen ökning
Procentuellt av alla undersökta vildsvin motsvarar fynden under 2019 endast 0,0047 procent vilket också är en liten minskning jämfört med 2018, då 9 undersökta vildsvin av totalt 106.500 undersökta hade trikiner.
– Det står stilla, händer egentligen ingenting men ibland kan vi få flera fall på ett ställe och faktiskt skjutna av samma skytt, säger Bitte Ljungström.
Ett sådant exempel är vildsvin skjutna nära en soptipp i Kalmar, där vildsvinen av av allt döma åt gnagare som var smittade med trikiner.
Viktigt att testa
Trots att det är få vildsvin som har trikiner i kroppen uppmanar ändå Bitte Ljungström alla jägare att fortsätta testa djuren för att slippa en mycket obehaglig sjukdom orsakat av trikiner.
– Jägarna är medvetna om det här och vet att det är viktigt att testa. Trikinos är ingen trevlig sjukdom, man kan dö, säger Bitte Ljungström.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.