Publicerad 19 februari 2020 - 20:01

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat omfattande skyddsjakt på skarv i sjön Roxen.

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat omfattande skyddsjakt på skarv i sjön Roxen. Foto: Jan Henricson

Tusen skarvar får fällas vid skyddsjakt i insjö

Premium

Länsstyrelsen har gett tillstånd till omfattande skyddsjakt på skarv i sjön Roxen i Östergötland. Fram till 2025 får 1.000 skarvar fällas årligen. Utöver det får 3.500 ägg prickas.

Skarven är mycket vanlig i sjön Roxen, väster om Linköping i Östergötland. Antalet häckande skarvar uppgår till cirka 700 par. Utöver det gästas sjön av stora flockar fiskande skarvar. Vid ett tillfälle förra året noterades 10.000 fiskande fåglar i sjön.

Den stora närvaron av skarv bedöms vara orsaken till att fiskbeståndet minskat kraftigt. Tidigare fanns flera yrkesfiskare i sjön. Numera finns bara en yrkesfiskare kvar, som inte kan livnära sig på enbart fiske.

 

Stora flockar med skarv

Trots åtgärder för att gynna norsens lek har fiskarten minskat i antal så mycket att den inte fanns med vid det senaste provfisket. Skarven misstänks vara bidragande orsak, eftersom man sett stora flockar fiskande skarv under norsens lekperiod.

Att norsen gått tillbaka i Roxen tros också vara orsaken till att rovfiskarna abborre och gös minskat i antal och storlek, trots ett litet yrkesfiske och bättre vattenkvalitet.

 

Inga blyhagel

Nödropet från Roxens fiskevårdsområde har hörsammats av länsstyrelsen som beslutat om skyddsjakt på 1.000 skarvar årligen fram till och med 2025. Utöver det får 3.500 ägg prickas eller oljeras varje år.

Beslutet omgärdas av en del restriktioner. Inom vissa naturkänsliga områden får jakt bedrivas endast under vissa tider och vissa förutsättningar. Blyhagel får inte användas vid jakten över öppet vatten. Fiskevårdsföreningen ska varje år inventera antalet skarvar som använder Roxen för födosök, liksom rapportera resultatet av jakten till länsstyrelsen.
Något som kommer att underlätta jakten är att den får ske från motordriven båt utan kravet på att motorn ska ha varit avstängd minst en minut innan fåglar får fällas.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram