Förvaltningsrätten anser inte att Naturvårdsverkets beslut är överklagbart och fastslår att skyddsjakt som i framtiden beslutas av länsstyrelserna inte kan överklagas i domstol. Foto: Daniel Sanchez

Åklagarens huvudvittne kommer inte att delta under rättegången mot Karl Hedin med flera. Foto: Daniel Sanchez

Trovärdig källa deltar inte i rättegång

Premium

Miljöåklagarens trovärdiga källa i Västmanlandfallet, kvinnan som också är åtalad för jaktbrott, kommer inte att delta i rättegången som inleds på måndag i Västmanlands tingsrätt.

Tidigare i veckan yrkade kvinnans advokat Thomas Jönsson att rättegången inte skulle hållas, mot bakgrund av att hans klient är föremål för en annan förundersökning, samt på grund av hennes hälsotillstånd.

Övriga åtalades försvarare delade Jönssons bedömning, men åklagare Lars Magnusson såg inget hinder mot att genomföra rättegången, vilket också blev rådman David Viktorsson Harrbys beslut.

 

Genomförs ändå

Nu rapporterar VLT att den åtalade kvinnan inte kommer att delta under rättegången.

För tidningen bekräftar Thomas Jönsson att hans klient inte kommer att infinna sig i tingsrätten på måndag morgon. Hon kommer heller inte att delta i förhandlingen via länk.

– Det är ett faktum att de senaste händelserna har påverkat hennes mående i sådan grad att hon inte kan närvara, säger advokat Thomas Jönsson till VLT.

Hur kvinnans frånvaro kommer att påverka rättegången är inte känt. Trots beskedet från kvinnans advokat ska den inledas på måndag som planerat.

 

Viktigt vittne

Den första delen av rättegången, som planeras att pågå under tre dagar, har vigts åt giftdelen, där Karl Hedin, kvinnan och hennes make är åtalade för grovt jaktbrott för att på olika sätt ha befattat sig med ett insektsgift, med syftet att döda varg.

När förundersökningen inleddes var kvinnans berättelse avgörande för polis och åklagare.

Senare har hon tagit tillbaka sina uppgifter, hoppat av utredningen, och sagt att hon hittat på historien som ett sätt för henne att komma över makens tillgångar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev