Publicerad 12 april 2018 - 06:34

Kjell Ulander, Erik Nilsson och Yngve Nilsson, Stigsjö västra älgskötselområde, är bekymrade över att älgavskjutningen ska öka efter den hårda och snörika vintern. Foto: Lars-Henrik Andersson

Trots tuff vinter – fler älgar ska skjutas i Västernorrland

Trots en hård vinter med stora snömängder i Västernorrland så råder inte försiktighetsprincipen när älgskötselplanerna nu revideras.
Avskjutningsmålen höjs i bland annat Älvarnas älgförvaltningsområde där snödjupet legat på nästan två meter lokalt.

I tisdags kväll hölls ett samrådsmöte inom Älvarnas älgförvaltningsområde på 370.000 hektar som omfattar tio älgskötselområden i skogarna runt bland annat Härnösand, Stigsjö, Kramfors, Viksjö, Graninge och Timrå. Det var SCA:s företrädare Björn Eriksson, skötselchef och tillika ordförande i älgförvaltningsgruppen, som höll i mötet.

Älgskötselområdena ska nu revidera förvaltningsplanerna. Likaså Älvarnas älgförvaltningsområde och älgförvaltningsgruppen är tydlig med målsättningen för kommande år: avskjutningen ska öka.

Björn Eriksson håller med om att förhållandena för älgen i vinter varit besvärliga men att det inte finns några siffror över hur många älgar som dukat under. Många av de älgar som hittas döda eller apatiska älgar som avlivas förs inte in i någon statistik.

Björn Eriksson, skötselchef SCA, menar att älgstammen är på väg uppåt och att avskjutningsmålen därför måste höjas. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Kan överskatta älgstammen

På mötet talades det dock om att det finns en möjlighet att i det webbaserade rapporteringssystemet jaktrapport föra in dessa döda älgar som fallvilt.

– Vi har underskattat den älgstam vi haft och legat för lågt i avskjutningsmålen i planerna. Generellt har älgskötselområdena bra måluppfyllnad med vi borde ha haft högre mål. Vi ser på bland annat avskjutningen i höstas, älgobsen och skadebilden på skogen att älgstammen nu är på uppåtgående, säger Björn Eriksson.

– Ska vi verkligen höja avskjutningen nu med tanke på hur vintern har varit, undrar Erik Nilsson, Stigsjö västra älgskötselområde.

– Det är en bra och relevant fråga, konstaterar Björn Eriksson och fortsätter:

– Eftersom vi inte har fakta, hur många älgar som dukat under i vinter, så har vi bestämt att avvakta men att jaktlagen är snabba att rapportera in både älgobs och avskjutning i början av jakten. Sen kan vi stämma av och anpassa och revidera skötselplanen om vi märker att det inte finns lika mycket älg på markerna som vi utgått ifrån. Förvaltningen ska vara adaptiv men det förutsätter som sagt snabb inrapportering i höst så att vi eventuellt kan göra justeringar.

Karin Saltin, länsstyrelsen Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Länsstyrelsen delar uppfattningen

Karin Saltin, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland, är inne på samma linje. I tisdags hölls även ett samverkansmöte mellan skogsbruket, länsstyrelsen och Jägareförbundet Mittnorrland där frågan diskuterades.

– Vi vet att det hittats döda älgar i vinter men inte hur många, säger hon.

– Många jägare är oroliga över hur den här vintern kommer att påverka älgstammen, inte bara här i Västernorrland utan även i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Det är många döda älgar som hittats. Dessutom frös det tidigt vilket kan ha medfört isbildning på betet. Därför är det nu enormt viktigt att i september snabbt rapportera in älgobsen och avskjutningen. Är det åt fanders kan vi revidera planerna, säger Peter Ledin, regionchef Jägareförbundet norr, men som även representerar ett älgskötselområde i Västernorrland.

– Jag förstår oron men det är också viktig vi inte förstorar upp det här innan vi har fakta. Vi har en hög nivå på älgstammen och det är bättre lägga planerna utifrån fakta. Men vi är på tårna och kan agera snabbt om det behövs i höst. Vintern har nog påverkat älgstammen men vi vet inte i vilken utsträckning, säger Björn Eriksson.

Avskjutningen inom Älvarnas älgförvaltningsområde ska höjas från 4 älgar per tusen hektar till 5,5 älgar kommande jaktsäsong, berättar Björn Eriksson, SCA. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Tuff vinter påverkar reproduktionen

Peter Ledin påpekar också att den tuffa vintern för älgen kan komma att påverka reproduktionen längre fram i tiden.

Det finns älgskötselområden som inte noterat några döda älgar i vinter medan andra avlivat eller hittat ett fåtal älgar. Men det finns också älgskötselområden som haft hög dödlighet denna vinter.

Inom Stigsjö älgskötselområde har det hittats eller avlivats ett femtontal döda älgar i vinter, uppger jägare i området.

Björn Eriksson framhåller att betesskadorna är höga. I år ska en ny älgbetesinventering göras. 2015 låg skadorna på 11 procent och förra året på fem procent.

 

Höjer avskjutningen

– Vi har en vinterstam på 12 älgar per tusen hektar och det är för mycket, vi ska ner till 8,7 älgar per tusen hektar 2020, säger Björn Eriksson.

I dag ligger avskjutningen på fyra älgar per tusen hektar inom Älvarnas älgförvaltningsområde. Till hösten ska avskjutningen ligga på i snitt 5,5 älgar per tusen hektar och åren efter på fem älgar per tusen hektar.

Göte Grubb, jaktvårdskonsulent Mittnorrland, tror skogsbruket kommer att driva på för att få en höjning av avskjutningen i alla älgförvaltningsområden inom Västernorrland.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Här kan du annonsera vapen
  Annonstorget mad allt från hundar till jaktvapen
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
  För inloggade!
  Så förvarar du vapnet i bilen och stugan
  Gott från vilt
  Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

  Mest läst

   Senaste från Annonstorget

   Har vi för mycket älg?

   Skogsstyrelsen vill minska älgstammen kraftigt i landet. Tycker du att det är ett bra förslag?

   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se