Foto: Anders Jarnemo & Vidilab.

Trikiner upptäckta hos vildsvin i Uppsala län

För första gången har trikiner upptäckts hos vildsvin i Uppsala län. Det uppger laboratorieföretaget Vidilab.

Vidilab påvisade den 20 oktober trikiner på ett vildsvin skjutet i Enköping, Uppsala län. Företaget uppger att det här är det sjätte fallet av trikiner på vildsvin under 2020.

Det nu aktuella djuret hade en ganska låg infektion, cirka två larver per gram kött. Larverna är skickade till referenslaboratorium för artbestämning. Symptom, till exempel diarré och sjukdomskänsla, kan uppträda redan då en människa får i sig totalt 75–100 larver. Får man i sig ännu fler blir symtomen svårare och kan i värsta fall ha dödlig utgång.

 

Bränna smittat kött

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från tamsvin, häst, vildsvin och björn, som ska säljas eller ges bort för konsumtion.

– Risken är att man missar vissa trikinarter om fel metod används, därför ska man alltid vända sig till ett godkänt laboratorium, säger Bitte Ljungström, VD på Vidilab, i ett pressmeddelande.

För att förhindra spridning av trikinsmitta bör jägare vara noga med att inte lämna trikinsmittat kött i skogen. Det bästa är att ta det från skogen och bränna det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev