Den varg som hittades död utanför Tobyn i Värmland dog efter att ha fått en grankvist i lungan. Foto: Privat

Den varg som hittades död utanför Tobyn i Värmland 2014 dog efter att ha fått en grankvist i lungan. Foto: Privat

Tre vargar dog eller insjuknade på grund av grankvistar

Vid tre tillfällen de senaste åren har SVA konstaterat att inandade grankvistar som hamnat i lungorna orsakat sjukdom eller död hos varg i Sverige.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, obducerar samtliga vargar som hittas döda, avlivas eller skjuts under jakt i olika former. ”Hälsoläget och förekomst av sjukdomar eller skador kan då dokumenteras. En annorlunda orsak till sjukdom och död hos varg har visat sig vara flera fall av inandade grankvistar”, skriver SVA på sin hemsida.

• Det första fallet hittades 2011 hos en cirka fem år gammal varghane som var skjuten under licensjakten i Värmland. En sju centimeter lång grankvist hittades i lungan, där den orsakat en lokal varig lunginflammation, men som inte bedömdes ha påverkat djuret allt för mycket.

• Det andra fallet var en äldre vargtik som sköts i enlighet med Jaktförordningens paragraf 28 (skydd av tamdjur) i Dalarnas län under hösten 2013. Förutom äldre skelett- och hudskador, sågs ett flertal mindre grankvistar med barr i lungorna, med en kraftig varig inflammation. Trots de sjukliga förändringarna i lungorna var tiken i medelgott hull.

• Fall nummer tre var en vuxen varghane som hittades död i Värmlands län i augusti 2014. Vid obduktionen visade sig dödsfallet vara orsakat av en drygt tolv centimeter lång grankvist som andats in och hamnat långt ner i luftrören i lungorna. Kvisten hade punkterat lungorna och sedan orsakat en kraftig blödning som ledde till vargens död.

 

Orsak till sjukdom och död

SVA konstaterar att växtmaterial som andas in och hamnar i luftvägarna alltså kan vara en källa till sjukdom och död hos varg.
”Man kan förmoda att kvistarna andas in när vargar jagar och springer med öppen mun i tät skog. Likartade problem finns väl beskrivet hos jakthundar som ibland drabbas av så kallad stövarsjuka. Då är det oftast mindre växtdelar som vassa gräsax, som andas in och hamnar i lungans luftrör eller perforerar slemhinnan i munnen, vandrar med muskelrörelserna ut i vävnaderna i brösthålan och orsakar lung- eller lungsäcksinflammation eller stora svårbehandlade bölder”, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev