Publicerad 9 augusti 2018 - 08:25

Under året ripinventering i Härjedalsfjällen och norra Dalarna hittades många ripkullar, och det kan ge en bra ripjakt i området. Foto: Olle Olsson

Torr sommar har gynnat riporna

I slutet av juli genomfördes årets inventering av ripor i Lövhögsområdet. För andra året i rad har föryngringen varit bra, tack vare en torr sommar och ett lågt predationstryck.

Årets ripinventering i Lövhögsområdet genomfördes i slutet av juli och början av augusti av sex hundekipage. Inventeringsområdet är beläget i sydligaste delen av vår fjällkedja, i gränsområdet mellan Särna i Dalarna och Lillhärdal i Härjedalen.

 

Två bra år

För andra året i rad var föryngringen bra.

Resultatet visar att årets föryngring hos dalriporna i området var ungefär lika bra som 2017, preliminärt omkring 4,5 kycklingar per två vuxna ripor, vilket är vårt mest använda index på föryngringen. Vi har inventerat vid samma tid i Lövhögen sen 2004 och under den 15-åriga perioden har det i genomsnitt varit 3,1 ungfåglar per två vuxna.

 

Stora kullar

Vid toppföryngringen 2014 var detta index 5,5. Ett dåligt föryngringsår, som 2012, observerades knappt 1 ungfågel per två vuxna. Vid årets inventering konstaterades att många kullar var medelstora med 5–6 kycklingar, men det fanns också stora kullar med upp till 11 kycklingar.

Våren kom tidigt och flertalet kycklingar var ovanligt väl utvuxna. Andelen par som mist hela kullen var lägre än genomsnittet under inventeringsperioden.

En torr och varm sommar samt lågt predationstryck har gjort att många ripkullar överlevt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Torkan har gynnat

Den främsta förklaringen till den goda föryngringen är att predationstrycket varit förhållandevis lågt till följd av en relativt god tillgång på den alternativa rovdjursfödan smågnagare. Vi har fångat sork under inventeringsveckan och kunnat konstatera att sorktillgången är ungefär lika stor som 2016, men betydligt lägre än det mycket goda föryngringsåret 2014.

Under innevarande år var snösmältningen tidig och som på andra håll i landet har det varit ovanligt torrt och varmt från maj till inventeringsperioden i månadsskiftet juli/augusti. Som vi kunde förvänta oss var kullarna mest frekventa i områdets mest fuktiga partier. Tillgången på viktig föda som blåbär, odon och kråkbär var ganska bra trots den torra sommaren.

Riptillgången inför jakten, det gäller vuxna samt kycklingar per kvadratkilometer, har sen 2004 varierat mellan knappt 5 till 25 ripor per kmi Lövhögsområdet.

De senaste åren har skillnaden varit stor.

 

Analys väntar

Enligt ripforskaren Maria Hörnell Willebrands beräkningar fanns 2013 endast 4,8 ripor per km2 vid inventeringen i månadsskiftet juli/augusti. Det goda föryngringsåret 2014 var motsvarande värde nästan 4 gånger högre: 18,5 ripor per km2, och 2017 var det ännu högre: 22,5 ripor per km2.

Årets bedömning av riptätheten kommer om någon vecka när Maria Hörnell Willebrand gjort statistiska analyser av materialet. Antalet observationer längs de drygt 13 mil linjer som inventerades var dock högre än de senaste åren vilket indikerar en högre täthet än 2017.

Sammanfattningsvis kan konstateras att ripföryngringen 2018 är god. Flertalet kycklingar är väl utvuxna. Med tanke på att det finns en hel del medelstora och stora kullar finns utan tvivel goda möjligheter till en bra ripjakt i området.

 

Rolf Brittas

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se