Publicerad 8 juni 2018 - 11:32

Geten skyr lukten av människa och hämtar därför sina ungar innan gräset skördas. Lite sköljmedel blandat i vatten har därmed räddat livet på två rådjurskid. Foto: Kenneth Johansson

Tips i Svensk Jakt räddar rådjur från skördedöden

Svensk Jakts artikel där Ölandsjägaren Erica Lindquist tipsar om hur rådjurskid kan räddas från slåtterdöden med hjälp av lite sköljmedel har fått stor spridning. När metoden testades på en gård i Västra Götaland fungerade det lika bra som på Öland.

Urban Gustafsson är jägare och har en gård i Timmele en mil norr om Ulricehamn. Där tar han vall till highland cattle och hästar, och normala somrar skördas gräset ganska sent eftersom det är bättre med hösilage än ensilage till en sådan besättning.

– Men i år har det ju varit så extremt att vi var tvungna att skörda tidigt. Och jag gruvade mig för det, eftersom vi har så mycket rådjur. Att det skulle ligga ett antal kid i gräset var givet, säger Urban Gustafsson.

Men så läste han en post på Facebook där Mona Landin, också hon jägare, tipsade om Svensk Jakts artikel med Ölandsjägarnas metod, där de använder lite sköljmedel blandat i vatten för att rädda rådjurskiden.

– Jag tänkte att det var värt att prova, så jag och frugan tog varsin spruta och gav oss ut kvällen innan det var dags att skörda gräset. Det tog inte lång stund så hade vi sprayat runt vallarna.

Vallen är nyslagen i Timmele och tack vare att brukaren Urban Gustafsson provat en ny metod att få bort rådjurskiden som trycker i gräset, har inte ett enda trasats sönder i slåtterkrossen. Foto: Privat

Inte ett kid

Fram på morgonen nästa dag började Urban Gustafsson skörda sitt hösilage. Att det varit rådjur i gräset tidigare syntes tydligt, han såg många legor.

– Jag körde försiktigt, även om det inte går att köra hur sakta som helst fört man måste ju komma någonstans, och det syntes var det legat rådjurskid. Men där fanns inte ett enda kid i vallarna. Nu har jag ju bara provat i ett år, så alldeles tvärsäker kan jag inte vara, men av allt att döma fungerar det med sköljmedel, säger Urban Gustafsson.

Att som jägare och lantbrukare inte tvingas trasa sönder små rådjur i slåtterkrossen beskriver han som vinn-vinn. Förutom det positiva i att rådjuren överlever samt det negativa i obehaget det innebär, förstörs heller inte skörden.

– Det är inte så farligt när gräset rullas i plastbalar för då har man större chans att upptäcka att det är något fel, men läggs gräs som innehåller delar av ett rådjur i en plansilo kan det gå illa. Ensilaget blir giftigt och kor och ungdjur kan dö om de äter det, säger Urban Gustafsson.

 

Enorm vinst

Debatten som uppstod efter Svensk Jakts artikel, där det sas att jägarna är miljöbovar om de sprutar sin sköljmedelsblandning längs vallarna, ger Urban Gustafsson inte mycket för.

– Det är verkligen att sila mygg och svälja kameler. Hur mycket sköljmedel går inte svenska folket omkring med i sina kläder? Hur mycket går inte ut med avloppsvattnet? Nej, vi använde så ytterst lite så det kan faktiskt inte vara något miljöproblem. Dessutom är det en billig metod som är snabb och enkel att genomföra, säger Urban Gustafsson.

– Vinsten, att vi inte kör ihjäl några rådjurskid, är enorm.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram