Publicerad 10 november 2020 - 12:23

Efter att vetenskapligt ha undersökt vilka kostnader sågverk och skogsägare får idag för viltskador som uppstod för 25 år sedan drar Karl Hedin slutsatsen att det behövs ett nytt älgjaktsystem.

Västmanlands tingsrätt godkänner åklagarens bevisning i målet mot Klar Hedin. Foto: Jan Henricson

Tingsrätten godkänner ifrågasatta bevis mot Karl Hedin

Västmanlands tingsrätt har beslutat att godkänna åklagarens bevisning mot industriledaren Karl Hedin som står åtalad för grovt jaktbrott. Försvarsadvokaternas erinran avvisas därmed.

Advokaterna Sven Severin, som försvarar Karl Hedin, och hans kollega Klas Bjuremark, som försvarar AB Karl Hedin, har i en skrivelse till Västmanlands tingsrätt argumenterat för att åklagarens viktigaste bevisning inte kan användas i en kommande rättegång.

Det gäller de många vittnesförhör som hölls med åklagarens så kallade trovärdiga vittne innan hon tog tillbaka sina uppgifter, samt de avlyssningar som gjordes av Karl Hedins telefon.

 

Många förhör senare

Enligt advokaterna har vittnet inte behandlats korrekt då hon först efter ett stort antal förhör delgavs misstanke om brott grundat på uppgifter hon berättade i ett av de första förhören, då hon hördes som vittne i utredningen.

Först efter att kvinnan tagit tillbaka sina uppgifter, och sagt att allt var lögn och att hon inte längre tänkte medverka i förundersökningen eller vittna i en domstol, delgavs hon misstanke om att ha begått grovt jaktbrott, medhjälp till förberedelse.

Vad gäller bevisen i form av avlyssnade telefonsamtal av Karl Hedins telefon anser advokaterna att dessa inte kan användas i en rättegång, då tillståndet att lyssna av telefonen gavs i strid med gällande regelverk.

 

Avvisade krav

Lars Magnusson.

Miljöåklagare Lars Magnusson som yttrat sig över advokaternas propå har inte oväntat avvisat deras krav. Han menar att förhör, avlyssningar och delgivning av misstankar har skett enligt regelboken, och att de bevis han åberopar därför ska få användas under rättegången.

Och nu meddelar Västmanlands tingsrätt att man inte går advokaterna till mötes, och att åklagaren därmed får använda i varje fall telefonavlyssningar och kanske också uppgifter från det ovilliga vittnet under kommande rättegång.

Frågan om vittnesförhören är giltiga som bevis kan man nämligen ännu inte avgöra.

 

Ingen analys

Tingsrätten menar att man inte kan pröva om förhören med vittnet ska godkännas eftersom åklagaren inte har åberopat vare sig uppläsning eller uppspelning, utan endast sagt att det kan bli aktuellt vid huvudförhandlingen.

Man godkänner de bevis som utgörs av avlyssningar av Karl Hedins telefon. Domstolen gör ingen analys av om tillståndet för avlyssning fattades i strid med reglerna, utan konstaterar endast att bevisningen ska godkännas eftersom beslutet om avlyssning inte har undanröjts.

 

Frågan är lyft

Sven Severin.

Advokat Sven Severin har tidigare sagt till Svensk Jakt att han var hoppfull om att nå framgång. Men även vid en motgång såg han ett värde i att ha påtalat det han ser som allvarliga fel i åklagarens bevisning.

– Vi har i alla fall lyft frågan och det kan komma att påverka bevisvärderingen. Jag menar att åklagaren trampat över gränsen och lägger fram bevis som har införskaffats med mycket tveksamma och till och med olagliga metoder, sa Sven Severin till Svensk Jakt.

Västmanlands tingsrätts beslut kan inte överklagas.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram