Forskningsprojektet med GPS-märkta älgar i Norrbotten har redan fått följdverkningar för älgförvaltningen i vissa områden. Foto: Eric Andersson

Den nya typen av gps har revolutionerat forskningen på vilda djur, bland annat älgar. Foto: Eric Andersson

Tekniken som förändrade viltforskningen fyller 20 år

I år är det 20 år sedan forskare vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, kom på att spåra älgar med gps, som med hjälp av mobilnätet sände positionsangivelser löpande. Något som kom att närmast revolutionera viltforskningen.

Innan 2003 hade älgar pejlats manuellt eller utrustas med gps-halsband som forskarna efter ett år samlade in, bara för att upptäcka att gps:en ofta hade gått sönder och ingen information fanns att hämta.

Nya halsband

Men för 20 år sedan upptäckte forskarna att det gick att spåra älgarna med nya halsband med en teknik som regelbundet skickar älgens position via sms till en av SLU:s databaser.  

När systemet sedan blev publikt blev intresset mycket stort. En stor amerikansk tidning hörde av sig till SLU och frågade hur älgarna klarade att skicka sms och människor som aldrig hade brytt sig om datorer var nu helt fast framför skärmen, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande. 

Fler arter

Nu används de nya gps:erna för att forska på allt ifrån hur älgarnas vandringsmönster påverkas av klimatförändringar, till att se hur kungsörnar påverkas av vindkraftverk och hur björnars hjärtfrekvens varierar under vintersömnen.  

– I dag är vi en av de största e-infrastrukturer i Europa för att ta emot, hantera, analysera, lagra, och visualisera sensordata från vilda djur, säger Holger Dettki, som är koordinator för systemet som döps till Wireless remote animal monitoring, WRAM, i ett pressmeddelande.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev